Situata in sudul judetului Bacau, Moldova, Romania, comuna Buciumi se bucura de o istorie bogata si de peisaje incantatoare. Formata din satele Buciumi (resedinta) si Racauti, aceasta zona isi atrage vizitatorii cu frumusetea sa rurala si cu patrimoniul sau cultural.
Comuna Buciumi : Asezare si accesibilitate
Comuna Buciumi este amplasata pe malul drept al raului Casin, aproape de confluenta acestuia cu Trotusul. Localitatea se afla la sud de municipiul Onesti si este legata de acesta printr-o retea de drumuri comunale. Cu un peisaj natural deosebit, Buciumi ofera o oaza de liniste si relaxare pentru cei care doresc sa evadeze din agitatia urbana.
Demografie si comunitate
Potrivit recensamantului din 2021, populatia din comuna Buciumi se ridica la 3.265 de locuitori, inregistrand o crestere fata de datele din 2011. Majoritatea locuitorilor sunt de etnie romana, cu o mica minoritate de romi. Din punct de vedere religios, ortodoxia este predominant prezenta, insa exista si comunitati penticostale, romano-catolice si adventiste. Comunitatea este una primitoare, pastrand traditiile locale si valorile culturale transmise din generatie in generatie.
Politica si administratie
Administrativ, comuna Buciumi este condusa de un primar si un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Fanica Cozma, membru al Partidului Social Democrat, isi exercita mandatul din anul 2005. Consiliul local, ales prin vot popular, reprezinta interesele si nevoile comunitatii, contribuind la dezvoltarea armonioasa a zonei.
Istorie si patrimoniu cultural
Istoria comunei Buciumi este una fascinanta, marcata de schimbari si evolutii de-a lungul timpului. La sfarsitul secolului al XIX-lea, cele doua sate componente ale comunei faceau parte din comuna Onesti. Ulterior, ele au trecut sub administrarea comunei Casin, iar mai tarziu au fost incluse in comuna Stefan cel Mare. In anul 2005, Buciumi a fost reinfiintata ca unitate administrativ-teritoriala distincta, prin desprinderea satelor Buciumi si Racauti.
Monumente istorice si atractii turistice
Buciumi gazduieste doua monumente istorice de interes local, ambele fiind biserici cu hramul Sfintii Voievozi. Biserica din Buciumi, construita in anul 1795, a fost in trecut parte a unui schit, iar cea din Racauti, de lemn, dateaza din 1785. Aceste monumente reprezinta marturii ale bogatei istorii religioase si arhitecturale a comunei.
In concluzie, comuna Buciumi este o destinatie rurala incantatoare, ce atrage vizitatorii cu peisajele sale pitoresti si cu patrimoniul sau cultural bogat. Cu o comunitate primitoare si o istorie fascinanta, acest colt de Moldova este o oprire obligatorie pentru cei care doresc sa descopere farmecul autentic al satului romanesc.
Pentru mai multe informatii despre Comuna Buciumi, va invitam sa accesati website-ul primariei.
Sursa Imagine: Wikipedia