Situata la confluenta dintre judetul Bacau si județul Vrancea, comuna Caiuti isi intampina vizitatorii cu peisaje incantatoare si o bogata mostenire culturala. Formata din noua sate pitoresti – Blidari, Boistea, Caiuti (resedinta), Floresti, Heltiu, Marcesti, Popeni, Pralea si Vrancesti – aceasta asezare rurala este un adevarat colt de rai in inima Moldovei.

Istoria si Evolutia Demografica

Infiintata intr-o zona cu o istorie indelungata, comuna Caiuti este martora trecerii timpului si a schimbarilor sociale. La sfarsitul secolului al XIX-lea, in perioada domniei lui Carol I, comuna facea parte din plasa Trotusul a judetului Bacau si includea satele Negoiesti, Caiutu, Popeni si Pralea. De atunci si pana in prezent, comuna a evoluat continuu, adaptandu-se la schimbarile politice si economice.

Din punct de vedere demografic, comuna Caiuti a cunoscut fluctuatii in numarul de locuitori de-a lungul timpului. Conform datelor recensamantului din 2021, populatia comunei este de aproximativ 4.766 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2011. Majoritatea locuitorilor sunt de etnie romana, dar exista si o mica comunitate de romi. De asemenea, din punct de vedere religios, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi, insa comuna gazduieste si minoritati catolice, greco-catolice si penticostale.

Administratie si Structura Politica

Din punct de vedere administrativ, comuna Caiuti este condusa de un primar si un consiliu local, care se ocupa de gestionarea afacerilor comunitare si de dezvoltarea locala. Primarul actual, Gabriel Orandaru, membru al Partidului Social Democrat, este in functie din 2016 si conduce echipa administrativa intr-un spirit de colaborare si transparenta.

In ceea ce priveste organizarea administrativa, comuna este impartita in noua sate, fiecare cu propriile sale caracteristici si traditii. Fiecare sat are o identitate distincta, iar comunitatile locale sunt unite in eforturile lor de a promova valorile traditionale si de a conserva patrimoniul cultural.

Patrimoniu Cultural si Monumente Istorice

Una dintre marile bogatii ale comunei Caiuti este patrimoniul sau cultural si istoric. Aici se gasesc numeroase monumente si situri istorice care atesta trecutul indelungat al asezarii si rolul sau in istoria Moldovei.

Printre cele mai importante monumente istorice se numara ansamblul conacului Rosetti, datand din secolele al XIX-lea si al XX-lea. Acest complex arhitectural impresionant, compus din conac si parc, este considerat un monument de arhitectura de interes national si este un reper important al identitatii locale.

De asemenea, un alt obiectiv de patrimoniu cultural este biserica de lemn „Sfantul Nicolae” din satul Pralea. Ridicata in anul 1755 și refacuta in 1774 si 1810, aceasta biserica reprezinta un exemplu remarcabil al arhitecturii religioase traditionale din regiune.

 Pentru mai multe informatii despre Comuna Caiuti, va invitam sa accesati website-ul primariei . De asemenea, puteti citi si articolul nostru despre istoria cetatii targoviste

Shares: