Comuna Dealu Morii, Bacau: O Destinatie Incantatoare In Inima Moldovei

Situtata in sud-estul judetului Bacau, la limita cu judetul Vrancea, comuna Dealu Morii isi intampina vizitatorii cu peisaje pitoresti si o mostenire bogata de traditii si istorie. Formata din cincisprezece sate fascinante – Banca, Balanesti, Blaga, Bobos, Bodeasa, Bostanesti, Calapodesti, Cauia, Dealu Morii (resedinta), Dorofei, Ghionoaia, Gradesti, Negulesti si Tavadaresti – aceasta asezare rurala este un adevarat colt de rai in inima Moldovei.

Asezare si Accesibilitate

Comuna se intinde pitorestic de-a lungul malurilor raului Berheci si este accesibila prin intermediul soselei judetene DJ241A, care leaga localitatile din zona. Aceasta sosea ofera legaturi esentiale catre alte localitati, cum ar fi Vultureni, Oncesti, Izvoru Berheciului si Secuieni in nord, si Corbita, Tanasoia, Brahastesti si Gohor in sud, deschizand astfel portile comunei catre explorare si aventura.

Demografie si Structura Sociala

Conform recensamantului din 2021, populatia comunei Dealu Morii numara aproximativ 2.549 de locuitori, reflectand o usoara scadere fata de datele anterior recensamantului din 2011. Locuitorii comunei sunt in principal de etnie romana, cu o diversitate etnica si confesionala semnificativa, reflectand caracterul multicultural si tolerant al comunitatii.

Administratie si Organizare Politica

Administratia locala este condusa de un primar si un consiliu local, care se preocupa de gestionarea afacerilor comunitare si de dezvoltarea locala. Primarul actual, Gabriel Savin, membru al Partidului Social Democrat, este in functie din 2016 si lucreaza impreuna cu consiliul local pentru a promova proiecte si initiative in beneficiul comunitatii.

Istorie si Evolutie Urbana

Cu o istorie indelungata, comuna Dealu Morii a cunoscut numeroase transformari de-a lungul timpului. La sfarsitul secolului al XIX-lea, cunoscuta sub numele de Negulesti, comuna facea parte din plasa Berheci a judetului Tecuci, avand in componența satele Blaga, Cauia de Jos, Cauia de Sus, Largasteni, Maldaresti, Negulesti si Raspoți, De atunci si pana in prezent, comuna a evoluat si s-a dezvoltat, adaptandu-se la schimbarile politice si sociale.

Monumente Istorice si Atractii Turistice

Bogatia patrimoniului istoric si cultural al comunei Dealu Morii este reflectata in numeroasele sale monumente si situri arheologice. Printre cele mai importante obiective se numara siturile arheologice din Spataresti, Gura Ghionoaiei si Balaneasa, care atesta prezenta umana inca din Epoca Bronzului si perioada romana.

In plus, comuna este o destinatie turistica populara datorita frumusetii sale naturale si a traditiilor locale autentice. Peisajele pitoresti si atmosfera linistita fac din Dealu Morii un loc ideal pentru drumeții și excursii în natură, oferind vizitatorilor ocazia de a se relaxa și de a se bucura de farmecul rural autentic.

Shares: