Comuna Dofteana, situata in judetul Bacau, reprezinta un loc incarcat de istorie si traditie, un spatiu in care trecutul si prezentul se imbina armonios. Acest colt de rai moldovenesc, cu peisaje pitoresti si o comunitate ospitaliera, merita sa fie descoperit si apreciat pentru toate comorile sale naturale si culturale.

O Istorie Incarcata de Evenimente

Dofteana isi are radacinile adanc infipte in istoria Moldovei, primele asezari fiind atestate documentar inca din anul 1436. Aceasta data marcheaza momentul in care domnitorul Stefanita a donat sfetnicului Babor Plopescu sase sate, printre care si satul Dohtana, in semn de recunostinta pentru slujirea sa cu dreapta credinta.

Un alt moment important din istoria comunei este mentionat intr-un document din 21 septembrie 1486, in care Stefan cel Mare intareste lui Ioan Ulan o parte din satul Dohtana, vandut acestuia de catre Cerna, fiica lui Balea Plopescu. Aceste documente subliniaza importanta strategica si economica a zonei inca din vremuri medievale.

Legende si Traditii Locale

Din batrani se povesteste ca satul Dofteana era situat initial in zona sesului Mascas, langa actualul sat Bratulesti. In anul 1456, o ceata de tatari a pradat satul, omorand si distrugand totul in calea lor. Supravietuitorii s-au refugiat pe valea apei Dofteana si valea Uzului, intemeind astfel actualul sat Dofteana si, respectiv, satul Bratulesti. O alta legenda povesteste despre Dragos din Maramures si intemeierea Moldovei, evidentind legatura profunda a locului cu istoria formarii statului medieval moldovenesc.

Patrimoniul Cultural si Natural

Comuna Dofteana este compusa din mai multe sate, fiecare avand propriile sale particularitati si frumuseti. Dofteana, cu o populatie de 3,150 de locuitori, se intinde pe o suprafata de 339 hectare. Alte sate componente sunt Cucuieti, Larga, Stefan Voda, Haghiac, Bogata si Seaca, fiecare contribuind la diversitatea si bogatia culturala a comunei.

Biserica ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului” din satul Larga, construita intre anii 1804-1812, este un monument de arhitectura si spiritualitate. Aceasta a fost realizata de preotul Lupu Vartolomei cu sprijinul comunitatii si al unor binefacatori din Basarabia. De asemenea, biserica veche din lemn cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, reconstruita intre anii 1940-1944, reprezinta un alt punct de atractie spirituala si istorica.

Dezvoltarea si Modernizarea Comunei

In secolul XIX, comuna Dofteana a cunoscut o serie de transformari si modernizari. In jurul anului 1856, existau in comuna o fabrica de cherestea cu aburi si o fabrica de gaz, care producea petrol lampant pentru iluminarea strazilor. Prima scoala din comuna a fost infiintata in anul 1864, iar in anii urmatori, cladirile si infrastructura locala au continuat sa se dezvolte, subliniind importanta educatiei si progresului social.

Un Viitor Promitator

Astazi, comuna Dofteana este un loc in care trecutul si prezentul se intalnesc intr-o armonie perfecta. Locuitorii sai, mandri de istoria si traditiile lor, continua sa dezvolte comunitatea si sa pastreze vie amintirea stramosilor. Vizitatorii sunt intampinati cu ospitalitate si au ocazia sa descopere frumusetiile naturale si culturale ale locului, de la peisajele montane pitoresti pana la patrimoniul arhitectural si istoric.

Invitatie la Descoperire

Dofteana nu este doar un loc pe harta, ci o destinatie unde trecutul si prezentul se impletesc pentru a oferi o experienta unica. Va invitam sa descoperiti acest colt de rai moldovenesc, sa va bucurati de frumusetiile sale naturale, de ospitalitatea localnicilor si de bogata sa istorie. Fie ca sunteti pasionati de istorie, natura sau pur si simplu in cautarea unui loc de relaxare, comuna Dofteana va asteapta cu bratele deschise.

Shares: