Bicazul, situat in inima Romaniei, gazduieste una dintre cele mai impresionante constructii hidrotehnice ale tarii – Barajul Bicaz. Aceasta capodopera inginereasca, cunoscuta si sub numele de Barajul Izvorul Muntelui, nu doar ca ofera peisaje spectaculoase, dar este si o sursa importanta de energie si un element vital pentru gestionarea resurselor de apa ale regiunii. In acest articol, vom explora in detaliu istoria barajului, diversele curiozitati legate de acesta, precum si informatii despre Lacul Bicaz si activitatile pe care le puteti desfasura aici, inclusiv plimbarile cu vaporasul.

Istorie

Constructia Barajului Bicaz a inceput in anii 1950, intr-o perioada de mari transformari si dezvoltari industriale in Romania. Proiectul a fost finalizat in 1960, dupa o munca titanica ce a implicat eforturile a mii de muncitori si specialisti. Cu o inaltime de 127 de metri si o lungime de 435 de metri, barajul a fost proiectat sa controleze inundatiile, sa asigure apa necesara pentru irigatii si sa produca energie hidro-electrica.

Barajul Bicaz a fost un proiect de mare anvergura, fiind unul dintre cele mai mari baraje din Europa de Est la acea vreme. Constructia acestuia a necesitat relocarea mai multor sate si a afectat vietile a mii de oameni. Cu toate acestea, impactul pozitiv al barajului asupra economiei si infrastructurii locale a fost semnificativ, oferind beneficii pe termen lung care au depasit dificultatile initiale.

Curiozitati

Barajul Bicaz este o structura fascinanta, plina de curiozitati si fapte interesante:

  • Dimensiuni impresionante: Barajul este capabil sa stocheze aproximativ 1,23 miliarde de metri cubi de apa. Lacul de acumulare format, cunoscut sub numele de Lacul Bicaz sau Lacul Izvorul Muntelui, se intinde pe o suprafata de aproximativ 33 de kilometri patrati, facandu-l cel mai mare lac artificial din Romania.
  • Rezistenta la cutremure: Constructia barajului a fost proiectata pentru a rezista la cutremure de mare magnitudine, un aspect esential avand in vedere activitatea seismica din regiune. Structura barajului este robusta si bine intretinuta, asigurandu-i durabilitatea si siguranta pe termen lung.
  • Impact social si economic: Constructia barajului a dus la mutarea a peste 18.000 de oameni si la reconstructia comunitatilor lor in alte zone. Desi acest proces a fost dificil, barajul a adus beneficii economice semnificative regiunii, incluzand crearea de locuri de munca si dezvoltarea infrastructurii locale.
  • Biodiversitate: Lacul Bicaz este un habitat pentru o diversitate impresionanta de specii de pesti si pasari, facandu-l un loc popular pentru pescuit si observarea pasarilor. Biodiversitatea lacului contribuie la echilibrul ecologic al zonei si ofera oportunitati pentru activitati recreative in natura.

Lacul Bicaz si Plimbarile cu Vaporasul

Lacul Bicaz, format prin acumularea apei de catre Barajul Bicaz, este una dintre principalele atractii ale regiunii. Acest lac ofera o multitudine de oportunitati pentru activitati recreative si explorare:

  • Plimbari cu vaporasul: Una dintre cele mai relaxante si placute modalitati de a explora Lacul Bicaz este prin intermediul plimbarilor cu vaporasul. Aceste excursii ofera turistilor sansa de a admira peisajele spectaculoase ale muntilor si ale lacului, de a invata despre istoria barajului si a zonei, si de a se bucura de o experienta linistita pe apa. Vaporasele sunt disponibile pentru inchiriere si exista tururi ghidate care includ informatii detaliate despre baraj si imprejurimi.
  • Activitati acvatice: Pe langa plimbarile cu vaporasul, Lacul Bicaz este ideal pentru o varietate de activitati acvatice. Puteti inchiria barci, canoe sau hidrobiciclete pentru a explora lacul pe cont propriu. De asemenea, inotul este permis in zonele desemnate, iar apa curata si peisajele naturale fac din Lacul Bicaz un loc perfect pentru o zi de vara.
  • Pescuit sportiv: Lacul Bicaz este populat cu diverse specii de pesti, fiind un loc preferat de pescarii sportivi. Speciile comune includ crapul, stiuca si pastravul. Pescuitul in lac ofera nu doar o oportunitate de recreere, ci si posibilitatea de a va conecta cu natura si de a experimenta linistea si frumusetea locului.
  • Camping si drumetii: Zona din jurul Lacului Bicaz ofera numeroase locuri pentru camping, unde va puteti bucura de o noapte sub cerul instelat, inconjurat de natura. De asemenea, exista trasee de drumetii care pornesc de la lac si duc spre puncte de belvedere spectaculoase si locuri mai putin accesibile, dar deosebit de frumoase.

Concluzie

Barajul Bicaz si Lacul Bicaz reprezinta o combinatie remarcabila de inginerie si natura. Aceasta regiune ofera atat perspective fascinante asupra realizarilor inginerești, cat si oportunitati variate pentru recreere si relaxare in mijlocul naturii. Fie ca sunteti interesati de istoria si constructia barajului, de curiozitatile legate de acesta sau de activitatile acvatice si plimbarile cu vaporasul pe lac, Bicazul are ceva de oferit pentru fiecare vizitator. Descoperirea acestui loc va va oferi o experienta de neuitat, plina de cunoastere si frumusete naturala.

Pentru mai multe informatii despre Bicaz puteti accesa articolul nostru Bicaz: Ghid de Turism, Atractii si Cazare sau puteti accesa website-ul primariei Bicaz.

Shares: