In inima Moldovei, ascuns printre dealurile si padurile din judetul Neamt, se afla un loc incarcat de istorie, mister si legende: Palatul Cnejilor. Astazi, doar ruinele acestui impunator edificiu mai amintesc de gloria de odinioara, dar povestea sa continua sa fascineze vizitatorii si sa ii transporte intr-o alta epoca.
Istoria Palatului Cnejilor: De la schit la resedinta nobiliara
Originile Palatului Cnejilor
Povestea Palatului Cnejilor incepe in secolul al XIII-lea, cand pe acest loc a fost construit un modest schit de catre ctitorul Silvestru. Initial apartinand de Manastirea Neamt, asezamantul a cunoscut mai multe transformari de-a lungul timpului. In timpul domniei lui Ieremia Movila, schitul a primit numele de Manastirea Pionul, pentru ca mai tarziu sa fie cunoscut sub numele de Schitul Hangu.
Transformarea in Palatul Cnejilor
Anul 1639 marcheaza un moment important in istoria locului. Gheorghe Hatmanul, fratele domnitorului Vasile Lupu, ridica o biserica din piatra pe locul vechiului schit. Aceasta va fi inzestrata cu mosii intinse, care vor fi intarite si extinse pe parcursul secolului al XVII-lea.
Insa adevarata transformare a avut loc in secolul al XIX-lea. In 1791, Matei Cantacuzino pleaca in Rusia, unde obtine titlul de cneaz si inalte distinctii imperiale. Acest lucru il determina sa intensifice atacurile juridice impotriva Manastirii Pionul. In ciuda eforturilor depuse de mitropolitul Veniamin Costache, in 1840, cnejii Cantacuzini obtin dreptul de proprietate asupra asezamantului.
Palatul Cnejilor: O resedinta nobiliara impunatoare
Odata deveniti proprietari, Cantacuzinii au transformat fostul schit intr-o adevarata curte boiereasca fortificata. Chiliile au fost modificate, s-au construit noi anexe, iar zidul de incinta a fost intarit. Astfel s-a nascut Palatul Cnejilor, o locuinta boiereasca aflata la limita intre conac si palat, construita dupa toate regulile feudale.
Perioada de glorie a Palatului Cnejilor
Intre anii 1840 si 1852, Palatul Cnejilor a cunoscut perioada sa de maxima stralucire. In aceasta perioada, locul a fost vizitat de personalitati marcante ale vremii, printre care se numara:
- Wilhelm von Kotzebue – scriitor si diplomat german
- Alexandre Dumas – celebrul autor al „Celor trei muschetari”
- Vasile Alecsandri – poet si dramaturg roman
- Gheorghe Asachi – scriitor si om de cultura
- Alecu Russo – scriitor si om politic
Acesti vizitatori ilustri au contribuit la cresterea prestigiului Palatului Cnejilor, transformandu-l intr-un important centru cultural al vremii.
Declinul si ruinarea Palatului Cnejilor
Dorinta de a mentine un stil de viata fastuos si cheltuielile exagerate au dus, in cele din urma, la declinul familiei Cantacuzino. Acumuland datorii uriase, cnejii si-au pierdut toate proprietatile. In 1852, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a scos la licitatie mosiile familiei, inclusiv Palatul Cnejilor.
Mosia Hangu, pe care se afla palatul, a fost cumparata de Smaranda Sturza pentru suma impresionanta de 142.000 de galbeni austrieci si olandezi. Acest moment marcheaza inceputul sfarsitului pentru Palatul Cnejilor.
Arhitectura Palatului Cnejilor: O capodopera a vremii sale
Deși astazi nu mai putem admira Palatul Cnejilor in toata splendoarea sa, ruinele inca pastreaza urme ale arhitecturii impresionante care l-a caracterizat odinioara.
Zidurile de incinta
Schitul initial a fost imprejumuit in 1676 cu un zid de incinta construit din piatra de rau legata cu mortar. Initial, zidul avea patru turnuri de colt, desi astazi mai sunt vizibile doar trei dintre acestea.
Turnurile
Doua turnuri circulare au fost construite in colturile de nord-est si sud-est, cel dinspre nord fiind mai mare si avand si rol de locuinta. Aceste turnuri protejau latura de est, unde se afla poarta de intrare in incinta.
Mai tarziu, probabil in perioada in care Cantacuzinii au transformat manastirea in palat, a fost adaugat si un turn patrat in coltul de nord-vest, tot cu rol de locuinta.
Biserica
Biserica „Pogorarea Sf. Duh”, construita initial in 1639, face parte din ansamblul Palatului Cnejilor. Construita din piatra si caramida, biserica are o arhitectura specifica secolului al XVII-lea. La nord se afla turnul-clopotnita cu doua etaje, iar in partea de sud exista o fereastra sub care se afla o usa ce duce la scara de piatra a clopotnitei.
Legende si mistere ale Palatului Cnejilor
Ca orice loc incarcat de istorie, si Palatul Cnejilor are partea sa de legende si povesti misterioase. Acestea adauga un strat suplimentar de fascinatie pentru vizitatori si contribuie la atmosfera unica a locului.
Blestemul calugarilor
Se spune ca, atunci cand Cantacuzinii i-au alungat pe calugari din schit, acestia au aruncat un blestem teribil asupra familiei. Conform legendei, acest blestem i-a urmarit pe cneji „neam de neam”, ducand in cele din urma la pierderea mosiilor si la morti cumplite.
Strigoiul lui Budu
O alta legenda interesanta este cea a lui Budu, un capitan al lui Alexandru cel Bun. Se spune ca Budu a murit intr-o lupta si a fost chemat inapoi de iubita sa cu ajutorul unei vrajitoare. Venind calare pe un cal inaripat, sub forma de strigoi, Budu a fost surprins deasupra Ceahlaului de primul cantat al cocosului si transformat in stanca.
Legenda mai spune ca in noptile cu luna plina, cand umbra stancii lui Budu de pe Ceahlau se lasa deasupra Palatului Cnejilor, cel care este surprins intre zidurile palatului este transformat in strigoi.
Comori ascunse si focuri misterioase
La inceputul secolului al XX-lea, preotul Constantin Matasa relata ca localnicii afirmau ca vazusera noaptea focuri albastre palpaiind deasupra unor pretinse comori ascunse. De asemenea, se spunea ca umbre intrau in hrubele adanci, scotand sunete sinistre. Aceste flacari albastre ar arde la fiecare sapte ani deasupra comorilor aparate de blesteme.
Vizitarea Ruinelor palatului cnejilor: Ce poti vedea astazi
Desi timpul si-a pus amprenta asupra Palatului Cnejilor, ruinele sale inca ofera o experienta impresionanta pentru vizitatori. Iata ce poti vedea si explora:
- Zidurile de incinta: Poti admira parti din zidurile originale, construite din piatra de rau.
- Turnurile: Doua turnuri circulare si unul patrat inca mai pot fi vazute, oferind o idee despre sistemul de aparare al palatului.
- Biserica „Pogorarea Sf. Duh”: Aceasta biserica, parte a ansamblului, este inca in picioare si poate fi vizitata.
- Ruinele palatului: Desi nu mai este in picioare, poti vedea fundatiile si parti din zidurile fostului palat.
- Peisajul inconjurator: Asezarea pitoreasca a ruinelor, cu muntii Ceahlau in fundal, ofera privelisti spectaculoase.
Sfaturi pentru vizitatori
- Incaltaminte adecvata: Terenul poate fi accidentat, asa ca asigura-te ca porti incaltaminte comoda si rezistenta.
- Aparat foto: Peisajele si ruinele ofera oportunități excelente pentru fotografii.
- Ghid local: Daca este posibil, angajeaza un ghid local care sa iti povesteasca mai multe despre istoria si legendele locului.
- Respect pentru sit: Fiind un monument istoric, asigura-te ca nu deteriorezi nicio parte a ruinelor si nu lasi in urma gunoi.
- Timp suficient: Aloca cel putin 2-3 ore pentru a explora in detaliu ruinele si imprejurimile.
Atractii din apropiere
Daca vizitezi Ruinele palatului cnejilor, poti profita de ocazie pentru a explora si alte atractii din zona:
- Manastirea Durau: La doar 4 km distanta, aceasta manastire ofera o experienta spirituala si culturala deosebita.
- Parcul National Ceahlau: Pentru iubitorii de natura, acest parc national ofera trasee de drumetie si peisaje spectaculoase.
- Lacul Izvorul Muntelui: Cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz, acesta este cel mai mare lac de acumulare din Romania.
- Cheile Bicazului: Una dintre cele mai spectaculoase zone naturale din Romania, la aproximativ o ora de mers cu masina.
Cum ajungi la Ruinele palatului cnejilor
Palatul Cnejilor se afla in satul Ceahlau, comuna Ceahlau, judetul Neamt. Iata cateva indicatii pentru a ajunge aici:
- Cu masina: Din Piatra Neamt, urmeaza DN15 spre Bicaz, apoi DJ155F spre Ceahlau. Ruinele se afla la aproximativ 3 km de drumul principal, prin satul Schit.
- Cu transportul in comun: Exista autobuze care leaga Piatra Neamt de comuna Ceahlau. De acolo, poti lua un taxi local sau poti merge pe jos pana la ruine.
- Cu bicicleta: Pentru cei mai aventurosi, exista trasee de bicicleta care leaga Piatra Neamt de zona Ceahlau.
Concluzie: De ce merita sa vizitezi Ruinele palatului cnejilor
Ruinele palatului cnejilor ofera o experienta unica, imbinand istoria, arhitectura si legendele intr-un cadru natural spectaculos. Fie ca esti pasionat de istorie, arhitectura sau doar in cautarea unor locuri mai putin cunoscute, acest sit merita cu siguranta o vizita.
Explorarea ruinelor te va transporta intr-o alta epoca, permitandu-ti sa-ti imaginezi gloria de odinioara a Palatului Cnejilor. In acelasi timp, peisajul inconjurator, cu muntii Ceahlau in fundal, ofera o experienta vizuala de neuitat.
Nu in ultimul rand, vizitarea Ruinelor palatului cnejilor este o oportunitate de a descoperi o parte mai putin cunoscuta a istoriei Moldovei si de a te conecta cu trecutul intr-un mod unic si personal.
Asadar, data viitoare cand planifici o calatorie in zona Moldovei, nu uita sa incluzi Ruinele palatului cnejilor pe lista ta de obiective. Vei pleca de aici nu doar cu amintiri frumoase, ci si cu o noua apreciere pentru istoria si cultura acestei regiuni fascinante a Romaniei.
Sursa Imagini: Wikipedia