Descopera emblema orasului Piatra Neamt: Turnul lui Stefan cel Mare
Asezat in inima istorica a orasului Piatra Neamt, Turnul lui Stefan cel Mare se inalta maiestuos, oferind vizitatorilor o experienta unica de calatorie in timp. Acest monument istoric, parte integranta a ansamblului arhitectural „Curtea Domneasca”, este mai mult decat o simpla cladire – este o marturie vie a istoriei zbuciumate a Moldovei si un simbol al orasului care a rezistat testului timpului.
O privire in trecut: Istoria Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt
Construit in anul 1499, la doar un an dupa ridicarea Bisericii „Sfantul Ioan Botezatorul”, Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt isi pastreaza si astazi, dupa mai bine de cinci secole, forma initiala. Aceasta mica fortareata, cu o inaltime impunatoare de 20 de metri, a fost ctitorita de insusi domnul Moldovei, Stefan cel Mare, alaturi de doamna sa, Maria, si fiul lor, Bogdan.
Pisania sapata in piatra, care se poate admira si astazi pe zidul estic al turnului, marturiseste: „Io, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al tarii Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a zidit aceasta clopotnita impreuna cu doamna sa, Maria, fiica lui Radu voievod, si cu prea-iubitul lor fiu, Bogdan voievod, in anul 7007 (1499), iar al domniei sale anul al 43-lea curgator, octombrie 28.”
Arhitectura unica a Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt
Turnul lui Stefan cel Mare nu este doar o constructie impunatoare, ci si o opera de arta arhitecturala. Forma sa poligonala, cu fiecare latura avand la baza o lungime de 5,80 metri, ii confera o eleganta aparte. Pana la inaltimea de sapte metri, turnul are o baza patrata, dupa care devine octogonal, fiecare colt fiind intarit de cate un contrafort.
Materialele folosite la constructia turnului sunt o dovada a maiestrei mesterilor din vremea lui Stefan cel Mare. Blocurile de piatra, delimitate de randuri de caramida, alterneaza cu piatra slefuita la colturi si contraforturi. Un element decorativ deosebit il reprezinta discurile mici de teracota smaltuita si colorata, care impodobesc fatada turnului.
Functiile multiple ale Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt
De-a lungul secolelor, Turnul lui Stefan cel Mare a indeplinit diverse functii, adaptandu-se nevoilor vremurilor:
- Clopotnita: Rolul sau initial si principal a fost acela de clopotnita pentru Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul”.
- Fortificatie: In vremuri tulburi, turnul a servit ca loc de refugiu si aparare impotriva atacatorilor.
- Punct de observatie: In secolul al XIX-lea, turnului i s-a adaugat un etaj mic, care a servit ca punct de observatie pentru pompieri.
- Orologiu public: Din 1861, turnul a fost dotat cu un ceas de mari dimensiuni, devenind un reper temporal important pentru locuitorii orasului.
Clopotele Turnului lui Stefan cel Mare: Voci ale istoriei
In camera superioara a Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt sunt adapostite patru clopote, fiecare cu propria sa poveste:
- Clopotul mare: Datand din secolul al XVII-lea, acest clopot are o sonoritate unica, fiind martorul multor evenimente istorice.
- Clopotul din secolul al XIX-lea: Adaugat ulterior, acest clopot completeaza armonia sonora a turnului.
- Doua clopote mai mici: Turnate in 1979 la Targu Neamt de catre mesterul Damian, aceste clopote aduc un plus de diversitate sunetelor care rasuna din turn.
Ceasul Turnului: Martor al trecerii timpului
Ceasul actual al Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt a fost montat in 1920, fiind achizitionat de un grup de negustori locali. De-a lungul timpului, ceasul a trecut prin mai multe perioade de functionare si reparatii:
- A functionat fara intrerupere pana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
- Reparat dupa 1960, a functionat pana in 1975.
- O noua reparatie in 1980 i-a prelungit viata pana in 1989.
- Din 2006, ceasul functioneaza din nou, marcand timpul pentru locuitorii si vizitatorii Pietrei Neamt.
Restaurarea Turnului lui Stefan cel Mare: O noua viata pentru un monument istoric
Recent, Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt a fost supus unui amplu proces de restaurare si consolidare, parte a unui proiect cu finantare europeana care a vizat reabilitarea intregii zone istorice si culturale a orasului. Lucrarile au inclus:
- Refacerea si curatarea zidariei din piatra
- Consolidarea fundatiei
- Inlocuirea acoperisului
- Repararea balconului din partea superioara
- Refacerea scarii de acces la camera clopotelor si a ceasului
Aceste lucrari au asigurat nu doar conservarea acestui monument istoric, ci si transformarea sa intr-o atractie turistica moderna si accesibila.
Turnul lui Stefan cel Mare: O atractie turistica de neratat
In prezent, Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt este administrat de Complexul Muzeal Judetean si face parte din circuitul turistic al orasului. Vizitatorii au ocazia sa:
- Exploreze interiorul clopotnitei
- Viziteze micul muzeu cu obiecte de arta medievala organizat in camerele de la nivelele intermediare
- Urce in balconul din partea superioara a turnului pentru a admira panorama orasului
- Observe mecanismul ceasului si al clopotelor
IMPORTANT: In prezent, biletele de acces pot fi achizitionate din incinta Muzeului Cucuteni. Totusi, este esential de mentionat ca in vara anului 2022, turnul a fost lovit de un fulger, iar vizitarea acestuia a fost temporar suspendata. Inainte de a planifica o vizita, este recomandat sa verificati statusul actual al turnului.
Povestea Sfantului Gheorghe Pelerinul: O legenda vie a Turnului
O poveste fascinanta leaga Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt de Sfantul Gheorghe Pelerinul, un personaj aproape legendar care a trait in turn timp de 26 de ani. Nascut in 1846 in Sugag (astazi in judetul Alba), Gheorghe a avut o viata extraordinara:
- La 24 de ani s-a casatorit si a avut cinci copii.
- In 1883, cu acordul sotiei, a plecat in pelerinaj la Ierusalim.
- Dupa trei ani de calatorii, s-a intors in satul natal, dar nu pentru mult timp.
- In 1895, s-a stabilit la Piatra Neamt, primind o camera in Turnul lui Stefan cel Mare.
Viata sa in turn a fost una de asceza si rugaciune continua:
- Dormea doar trei ore pe noapte
- Petrecea restul timpului in rugaciune, facand sute de metanii
- Ziua strabatea strazile orasului, rostind psalmi
- Postea cu strictete si impartea mare parte din ce primea saracilor
Sfantul Gheorghe Pelerinul a devenit o figura iubita si respectata in Piatra Neamt, fiind cunoscut pentru bunatatea si viata sa spirituala profunda. Se spune ca si-a prezis sfarsitul, care a venit in 1916, de praznicul Adormirii Maicii Domnului.
Povestea sa adauga o dimensiune spirituala si umana unica Turnului lui Stefan cel Mare, facandu-l nu doar un monument istoric, ci si un loc de pelerinaj si reflectie pentru multi credinciosi.
Turnul lui Stefan cel Mare: O calatorie in timp si spatiu
Vizitarea Turnului lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt ofera o experienta completa, imbinand:
- Istoria: Prin arhitectura sa si povestile pe care le pastreaza
- Cultura: Prin micul muzeu de arta medievala gazduit in interiorul sau
- Spiritualitatea: Prin legatura sa cu Sfantul Gheorghe Pelerinul
- Tehnologia: Prin mecanismul ceasului si al clopotelor
- Panorama: Oferind o priveliste unica asupra orasului Piatra Neamt
Fie ca sunteti pasionat de istorie, arhitectura, spiritualitate sau pur si simplu doriti sa va bucurati de o priveliste spectaculoasa, Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt este o destinatie care nu trebuie ratata. Acest monument istoric nu este doar o cladire, ci o calatorie in timp, o fereastra catre trecutul glorios al Moldovei si o oglinda a prezentului vibrant al orasului Piatra Neamt.
Pregatiti-va sa pasiti pe urmele marilor domnitori si ale pelerinilor, sa auziti sunetul clopotelor care au marcat timpul pentru generatii intregi si sa va lasati impresionati de maiestria constructorilor medievali. Turnul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt va asteapta sa-i descoperiti secretele si sa va lasati vrajiti de farmecul sau atemporal.
Sursa Imagini: piatraneamtcity.ro