Comuna Agas: Asezare si Geografie

Adanc in inima Moldovei, acolo unde Muntii Ciucului se intalnesc cu Muntii Tarcaului, se afla comuna Agas, o oaza verde care te va cuceri cu frumusetea sa pitoreasca si autenticitatea sa rurala. Departe de agitatia orasului, Agasul ofera o evadare perfecta in natura, o sansa de a te reconecta cu linistea si ritmul lent al vietii montane.

Comuna Agas
Sursa Imagine Wikipedia.ro

Asezare:

Comuna Agas se afla in judetul Bacau, in zona montana de la limita cu judetul Harghita, pe valea Trotusului, asezata pe cursul superior al acestuia, intre muntii Ciucului si muntii Tarcaului. Este traversata de soseaua nationala DN12A, care leaga Onestiul de Miercurea Ciuc. De asemenea, este traversata de calea ferata Adjud-Comanesti-Siculeni, pe care este deservita de haltele de miscare Goioasa si Simbrea.

Geografie:

Comuna Agas are o suprafata totala de 210,3955 km², din care:

  • Suprafata agricola 8.535,8 ha (arabil 240 ha, pasuni 4.629,19 ha, fanete 3.666,6 ha);
  • Suprafata neagricola 12.503,75 ha (paduri 11.898,61 ha, ape si stuf 120,6 ha, drumuri 253,8 ha, constructii 181,65 ha, neproductiv 49,63 ha).

Majoritatea suprafetelor sunt deluroase, acoperite cu paduri in proportie de peste 50%, iar diferenta este reprezentata de pajisti naturale, numai o mica parte este suprafata plana, care se preteaza culturilor agricole.

Muntii Ciucului, asezati pe partea dreapta a raului Trotus, pe teritoriul comunei Agas, sunt strabatuti de mai multe culmi dintre care cele mai importante sunt: Carunta 1517m, Feltuian 863m, Feltuienas 1233m, Grohotis 785m, Cristeș 1385m. Muntii Tarcaului sunt situati pe partea stanga a raului Trotus si sunt formati din culmi ca: Muncel 1233m, Agas 700m, Dracoiu 700m. Atat muntii Ciucului cat si Tarcaului sunt formati in special din gresie de Tarcau si prundisuri. Calitatea solurilor este slaba. In zona predomină podzolurile acide.

Clima este temperata montana, cu veri scurte si racoroase si ierni lungi si geroase. Temperatura medie anuala este de aproximativ 4°C.

Istoria Comunei Agas

Comuna Agas se mandreste cu o istorie bogata, ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Atestari documentare ale localitatilor din aceasta zona s-au facut in 25 martie 1757, despre schitul Cotumba, cand staretul manastiriiPahomie a scris zapisul de mana pentru vanzarea a 55 de prajini, curatura de arat.

Evolutia comunei:

  • 1893: Comuna apare prin separarea satelor Cotumba, Agas, Sulța si Goiasa de comuna Brusturoasa.
  • 1925: Anuarul Socec consemneaza comuna in plasa Comanesti a judetului Bacau, avand in compunere satele Agas, Beleghetu, Columba, Goioasa, Scurzeni, Preluci, Simbrea si Sulța si din catunul Diaconesti.
  • 1931: Mai multe sate s-au separat formand comuna Goioasa, iar comuna Agas a ramas cu satele Agas, Beleghet, Cotumba, Simbrea si Sulța.
  • 1950: Comunele Agas si Goioasa au trecut la raionul Moinesti din regiunea Bacau
  • 1968: Au revenit la judetul Bacau, iar comuna Goioasa a fost desfiintata, satele ei fiind transferate la comuna Agas. Satul Simbrea s-a desfiintat si a fost inglobat in satul Agas.

Comuna Agas: Economie si Viitor

Economia locala a comunei Agas se bazeaza in principal pe cresterea animalelor si exploatarea materialului lemnos. Majoritatea localnicilor isi castiga existenta din aceste doua activitati. In Agas lucreaza aproximativ 400 de persoane in exploatarea si prelucrarea lemnului.

Desi se confrunta cu provocari economice si infrastructurale, comuna Agas are un potential turistic semnificativ care poate fi valorificat prin investitii corespunzatoare si promovare inteleapta. Dezvoltarea turismului durabil, cu accent pe conservarea naturii si promovarea traditiilor locale, poate contribui la prosperitatea comunei si la imbunatatirea calitatii vietii localnicilor. Comuna detine o frumusete naturala deosebita, are un potential turistic considerabil, bazat pe valorile naturale ale zonei montane, pe obiectivele turistice locale si pe traditiile si ospitalitatea localnicilor.

Cu frumusetea sa naturala unica, istoria bogata si traditiile pastrate, comuna Agas este o destinatie minunata pentru cei care isi doresc un sejur departe de aglomeratia marilor orase. Vizitatorii pot face drumetii, ciclism, pescui, sau se pot relaxa in mijlocul naturii. Agasul este locul in care poti respira aer curat de munte, poti sa te bucuri de linistea naturii si de privelistile spectaculoase.

Pentru mai multe informatii puteti accesa website-ul primaieri aici.

Pentru detalii suplimentare despre viata in comuna Agas, va recomandam sa vizitati website-ul oficial al primariei.

Shares: