Asezarea Eneolitica din Comuna Ardeoani: Un Punct de Referinta in Istoria Preistorica

Asezarea Eneolitica de la „Podis” sau „Dealul Chetrei”, situata in comuna Ardeoani, judetul Bacau, reprezinta o descoperire semnificativa pentru patrimoniul arheologic romanesc. Aceasta asezare, care face parte din prestigioasa cultura Cucuteni, este una dintre cele mai remarcabile situri pentru studiul eneoliticului in regiunea Moldovei.

Contextul Geografic al Comunei Ardeoani

Comuna Ardeoani, aflata in partea de nord-vest a judetului Bacau, se bucura de o pozitie unica, marcata de proximitatea cu judetul Neamt si de amplasarea pe cursul superior al raului Tazlau Salat. Asezarea este accesibila prin sosele comunale ce leaga comunitatea de municipiul Moinesti, situat spre sud, punand in valoare frumusetile naturale si istorice ale zonei.

Asezarea Eneolitice din Ardeoani

Descoperirea „Asezarii Eneolitice” in comuna Ardeoani a adus o contributie valoroasa la intelegerea culturii Cucuteni. Situata la marginea de est a satului Leontinesti, asezarea dateaza din perioada 4300-4100 i.Hr., subliniind complexitatea si avansul cultural al societatilor preistorice din zona. Descoperita in anul 1990, aceasta asezare eneolitica se remarca prin stratul de cultura cucutenian, care, desi subțire, ofera indicii despre activitatile si viata cotidiana a locuitorilor sai.

Localizare si Accesibilitate in comuna Ardeoani

Ardeoani, o comuna situata in nord-estul judetului Bacau, prezinta un cadru natural impresionant, fiind strabatuta de raul Tazlau Salat. Accesibilitatea este asigurata de DN2G, care faciliteaza conexiunea intre Bacau si Moinesti, oferind vizitatorilor sansa de a explora usor „Asezarea Eneolitica” si alte comori ale zonei.

Asezarea Eneolitica
Sursa: ro.wikipedia.org

Geologie si Relief

Teritoriul comunei Ardeoani, caracterizat printr-un relief deluros si soluri fertile, este ideal pentru sustinerea vegetatiei dense de stejar si fag, creand un fundal perfect pentru descoperirile arheologice din zona, inclusiv pentru „Asezarea Eneolitica”.

Descoperire si Cercetari

„Asezarea Eneolitica” din Ardeoani, un sit arheologic deosebit, a fost obiectul mai multor cercetari ce au scos la iveala informatii pretioase despre cultura Cucuteni. Cercetarile au evidențiat nivelurile de locuire si artefactele gasite, contribuind semnificativ la patrimoniul cultural al comunei Ardeoani.

Importanta Arheologica

Descoperirea „Asezarii Eneolitice” in comuna Ardeoani subliniaza importanta sitului ca monument istoric, oferind noi perspective asupra culturii si modului de viata eneolitic. Este un punct de atractie pentru cercetatori si turisti, adaugand valoare comunei Ardeoani ca destinatie culturala si istorica.

In concluzie, „Asezarea Eneolitica” din comuna Ardeoani este o marturie a bogatiei istorice si culturale a zonei, reprezentand un punct de referinta in studiul preistoriei romanesti. Aceasta descoperire nu doar ca imbogateste patrimoniul arheologic al Romaniei, dar si pune in lumina comuna Ardeoani ca un loc de o insemnatate deosebita pentru istoria eneolitica.

Puteti afla mai multe despre comune din judetul Bacau precum Comuna Filipesti sau Comuna Gaiceana in paginile lor dedicate

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: