Ince Janos Petras: Un Culegator Dedicat al Folclorului Ceangaiesc

Folclorul, o comoara a identitatii nationale, a fost adunat si conservat cu grija de-a lungul timpului de catre personalitati dedicate. Unul dintre acesti culegatori pasionati a fost Ince Janos Petras, un preot catolic de origine ceangaiasca, nascut in 1813 in Faraoani, Moldova.

Biografie:

Descendent al unei familii de cantori maghiari din Moldova, Petras a crescut invaluit in traditiile si folclorul ceangaiesc. Stramosii sai au contribuit la conservarea istoriei ceangailor, strabunicul sau Mihaily Petras tinand un jurnal in limba maghiara, iar tatal sau, Ferenc Petras, vorbind fluent patru limbi.

Educatia lui Petras a fost una solida, urmand studii la gimnaziul minorit din Kanta, la manastirea din Nyirbator, la seminarul teologic din Szeged si Eger. A intrat in ordinul minoritilor in 1835 si a fost hirotonit preot in 1836.

Activitatea sa s-a desfasurat in principal in Moldova, unde a activat ca profesor, preot ajutor si paroh la Pustiana si Cleja. De-a lungul vietii sale, a fost martorul si participantul activ la viata satului ceangaiesc, dedicandu-se cu pasiune culegerii folclorului local.

Contributii la Folclor:

Ince Janos Petras este considerat unul dintre primii culegatori sistematici ai folclorului maghiar din Moldova. A adunat o vasta colectie de balade, doine, colinde, strigaturi, proverbe si poezii populare, oferind o imagine detaliata a culturii si traditiilor ceangaiesti.

Pe langa folclor, Petras s-a interesat si de dialectologie, contribuind la studierea dialectului ceangaiesc si a relatiei sale cu limba maghiara standard.

Mostenire:

Opera lui Petras a avut un impact semnificativ asupra cercetarilor etnografice si dialectologice din Moldova. Culegerile sale au constituit o sursa importanta de informatii pentru numerosi folcloristi si lingvisti, contribuind la o mai buna intelegere a culturii ceangaiesti.

Semnificatie:

Ince Janos Petras ramane o figura emblematica a folclorului ceangaiesc. Dedicarea sa pentru culegerea si conservarea traditiilor locale a constituit un pilon fundamental in construirea identitatii culturale a ceangailor din Moldova.

Informatii suplimentare:

  • Data nasterii: 24 iulie 1813
  • Locul nasterii: Faraoani, Bacau, Moldova
  • Data decesului: 6 septembrie 1886
  • Locul decesului: Cleja, Bacau, Romania
  • Ocupatie: Preot catolic, culegator de folclor
  • Culegeri de folclor: „Cantece populare maghiare din Moldova” (1843), „Povesti populare maghiare din Moldova” (1853)
  • Contributii: Dialectologie, etnografie, cultura ceangaiasca

Concluzie:

Ince Janos Petras a fost un culegator dedicat al folclorului ceangaiesc, a carui activitate a contribuit semnificativ la conservarea si valorificarea traditiilor si culturii ceangaiesti din Moldova.

Pentru detalii suplimentare despre viata in comuna Cleja, va recomandam sa vizitati website-ul oficial al primariei . De asemenea, puteti explora mai multe subiecte interesante in articolul nostru dedicat despre Cetatea Targoviste.

Shares: