Asezare
Filipeni, cunoscuta anterior ca Lunca si numita in maghiara Filipén, este o comuna situata in judetul Bacau, in regiunea istorica Moldova din Romania. Comuna este alcatuita din satele Balaia, Brad, Filipeni (resedinta), Fruntesti, Marasti, Padureni, Slobozia si Valea Botului. Aflata in nord-estul judetului, Filipeni se intinde peste Colinele Tutovei din podisul Barladului, ocupand bazinul hidrografic al raului Dunavat, un afluent al Berheciului. Comuna este traversata de soseaua judeteana DJ241B, care o leaga spre sud de Oncesti si spre nord de Secuieni.
Demografie
Conform datelor recensamantului din 2021, comuna Filipeni avea o populatie de 2.132 de locuitori, in scadere fata de cei 2.286 de locuitori inregistrati in 2011. Majoritatea locuitorilor sunt romani (92,68%), restul de 7,32% neavand specificata apartenenta etnica. Din punct de vedere confesional, 91,32% din populatie sunt ortodocsi, iar 7,55% nu au specificat apartenenta religioasa.
Politica si Administratie
Administratia comunei Filipeni este condusa de un primar si un consiliu local format din 11 consilieri. Incepand cu anul 2016, primarul comunei este Rodica Ambrosie, reprezentanta a Partidului Social Democrat. La alegerile locale din 2020, componenta consiliului local a fost impartita pe diverse partide politice, asigurand reprezentativitatea necesara pentru gestionarea afacerilor comunei.
Istorie
Comuna Filipeni are o istorie bogata, datand din secolul al XIX-lea. La acea vreme, Filipeni facea parte din plasa Bistrita de Sus a judetului Bacau, incluzand satele Lunca, Filipeni-Slobozia, Parliturile, Valea Botului, Fruntesti si Moara Conachii, cu un total de 2.288 de locuitori. In acea perioada, comuna avea doua biserici ortodoxe in Lunca si Fruntesti, precum si o scoala fondata in 1865, frecventata de 38 de elevi, dintre care 4 fete. Principalii proprietari de terenuri erau George Sterian si Eufrosina Rosetti cu copiii sai.
Pe teritoriul actual al comunei functiona si comuna Marasti, parte din plasa Siretul de Sus, compusa din satele Marastii de Sus, Marastii de Jos si Balaia, cu un total de 1.399 de locuitori. Marasti avea doua biserici ortodoxe si o scoala mixta cu 27 de elevi. In 1925, comuna Marasti a fost desfiintata si comasata cu Filipeni, ajungand la un total de 4.670 de locuitori in satele Balaia, Fruntesti, Glodisoara, Lunca, Satul de Jos, Valea, Valea Botului si catunele Filipeni, Moara Conachi, Parliturile si Slobozia. In 1931, resedinta comunei a fost mutata in satul Lunca, iar comuna a fost redenumita Lunca.
In perioada comunista, Filipeni a trecut prin diverse reorganizari administrative. In 1950, comuna a fost inclusa in raionul Bacau din regiunea Bacau, revenind la denumirea de Filipeni. Satul Moara lui Conachi a fost redenumit Padureni in 1964. In 1968, odata cu reorganizarea administrativa a Romaniei, comuna a revenit in judetul Bacau.
Monumente Istorice
Comuna Filipeni gazduieste un singur monument istoric de interes local, biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul Marasti. Aceasta dateaza din 1808 si a fost refacuta in anii 1900 si 1921, fiind clasificata ca monument de arhitectura. Biserica reprezinta un exemplu remarcabil al arhitecturii religioase traditionale din Moldova si atrage atentia prin detaliile sale artistice si istorice.
Concluzie
Comuna Filipeni, cu radacini adanci in istoria judetului Bacau, ofera o perspectiva fascinanta asupra evolutiei rurale din aceasta parte a Romaniei. De la peisajele pitoresti ale Colinei Tutovei pana la bisericile istorice si comunitatile locale, Filipeni isi pastreaza farmecul traditional si isi continua dezvoltarea intr-un mod care imbina trecutul cu prezentul. Diversitatea culturala si demografica, alaturi de istoria sa bogata, fac din Filipeni o destinatie de interes atat pentru localnici, cat si pentru vizitatori.
Sursa Imagine: Wikipedia