Comuna Gioseni: Așezare, Geografie și Demografie

Comuna Gioseni, o comuna situata in partea central-estica a judetului Bacau, se remarca prin pozitia sa privilegiata pe malul stang al Siretului, intre barajul Galbeni si lacul de acumulare Racaciuni. Aceasta asezare ofera un peisaj pitoresc, unde natura si activitatile umane convietuiesc in armonie. Strabatuta de soseaua judeteana DJ252B, comuna Gioseni se conecteaza usor cu localitatile invecinate, asigurand accesul la servicii si facilitati atat pentru locuitori, cat si pentru vizitatori..

Geografia comunei este definita de proximitatea la raul Siret, care nu doar modeleaza peisajul, dar si influenteaza viata economica si sociala a comunitatii. In aval de barajul Galbeni si in amonte de lacul Racaciuni, comuna Gioseni beneficiaza de resurse naturale abundente, care sprijina agricultura si pescuitul, doua dintre principalele activitati ale locuitorilor.

Demografia din comuna Gioseni este in crestere, cu un total de 3.427 de locuitori inregistrat la recensamantul din 2021, fata de 3.249 in 2011. Aceasta crestere demografica indica o comunitate vibranta si rezilienta, capabila sa se adapteze si sa evolueze in fata schimbarilor. Majoritatea populatiei este romana (88,79%), reflectand caracterul predominant autohton al comunei. O particularitate demografica in comuna Gioseni este comunitatea ceangaiasca, de origine maghiara, care reprezinta o parte semnificativa din populatia romano-catolica.

Comuna Gioseni
Sursa: comunagioseni.ro
Sursa: https://comunagioseni.ro/

Comunitatea ceangaiasca din comuna Gioseni este un exemplu viu al diversitatii culturale si lingvistice din regiune. In ciuda asimilarii accelerate in ultimele decenii, o mare parte a catolicilor din comuna  Gioseni isi pastreaza radacinile maghiare, vorbind un dialect specific al limbii maghiare. Studiile etnografului Vilmos Tanczos au evidentiat scaderea procentului de vorbitori de maghiara in randul populatiei catolice, de la aproape totalitatea catolicilor in anii ’20, la doar 50% in 2009. Aceasta tendinta subliniaza provocarile pastrarii identitatii lingvistice in fata globalizarii si a schimbarilor socio-economice.

Desi comuna  Gioseni nu ofera educatie formala in limba maghiara, exista initiative extrascolare care incurajeaza invatarea limbii maghiare literare, mentinand astfel legatura cu patrimoniul cultural al comunitatii ceangaiesti. Aceasta situatie reflecta eforturile de a pastra diversitatea culturala si lingvistica intr-o lume in continua schimbare.

 

Comuna Gioseni: O Calatorie prin Istoria Comunei

La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna Gioseni, incorporata in plasa Siretul de Jos a judetului Bacau, isi contura deja identitatea culturala si sociala prin diversitatea sa. Cuprinzand satele Gioseni, Otesti, Bazga, Horgesti si Racia, comuna numara 2636 de locuitori, o comunitate vibrand de viata si traditie. Educatia era reprezentata prin doua scoli mixte, una infiintata in Gioseni inca din anul 1866 si cealalta in Horgesti din 1890, marcand inceputurile formale ale instruirii in regiune cu un total de 50 de elevi. Spiritualitatea locuitorilor se oglindea in cele doua biserici ortodoxe si doua catolice situate in satele Gioseni si Horgesti, reflectand diversitatea confesionala a comunei.

Economia locala era animata de o moara cu aburi, doua mori de apa si o fabrica de spirt, evidentiind un inceput de industrializare. Proprietatile de pamant erau dominante de figuri marcante ale epocii, inclusiv fiica lui Ion Strat, Alisa D. Lecca, Profira Strat si Ioan Gh. Lecca, care contribuiau la dezvoltarea economica si sociala a zonei.

Anuarul Socec din 1925 ofera o noua perspectiva asupra comunei, acum in plasa Siret a judetului Bacau, cu o populatie de 2904 locuitori si o extindere teritoriala ce includea satele Chetrisu, Fantaneanu, Gioseni, Racova si Tamasi. Aceasta perioada a adus schimbari semnificative in structura si dinamica comunitatii, adaptandu-se la noile cerinte sociale si economice.

Tranzitia catre perioada comunista in 1950 a marcat o etapa de reorganizare administrativa, cu comuna trecand la raionul Bacau din regiunea Bacau. Schimbarile administrative au continuat, iar resedinta s-a mutat la Tamasi, schimbând temporar identitatea comunei in Tamasi. In 1968, odata cu reinfiintarea judetului Bacau, comuna a revenit la configuratia sa administrativa traditionala sub numele de Tamasi, pastrandu-si legaturile istorice si culturale.

Reinfiintarea comunei Gioseni in anul 2005, prin desprinderea satului Gioseni din comuna Tamasi (prin Legea nr. 67 din 23 martie 2005), a fost un moment definitiv in reafirmarea identitatii si autonomiei locale. Aceasta decizie a reflectat dorinta comunitatii de a-si pastra traditiile, cultura si patrimoniul, reintorcandu-se la radacinile sale istorice si consolidandu-si locul in structura administrativa a judetului Bacau.

Sursa: https://comunagioseni.ro/

Comuna Gioseni se profileaza ca o comunitate unde traditia si modernitatea se impletesc intr-un dans armonios, creand un spatiu vibrant si plin de viata. Cu o pozitie geografica privilegiata si o demografie in crestere, comuna Gioseni se adapteaza si evolueaza, pastrand totodata legatura profunda cu radacinile si valorile sale. Comunitatea ceangaiasca adauga straturi de diversitate si bogatie culturala, subliniind importanta pastrarii limbii si traditiilor in fata schimbarilor. Reinfiintarea comunei in 2005 marcheaza un nou inceput, reiterand angajamentul locuitorilor fata de identitatea si patrimoniul lor. Gioseni ramane un exemplu elocvent de coexistenta a trecutului cu prezentul, indreptandu-se cu incredere si speranta catre viitor.

Pentru informatii actualizate si resurse despre Comuna Gioseni, accesati website-ul primariei . In plus, va invitam sa cititi articolul nostru pentru a va familiariza mai bine cu Cetatea Targoviste.

Shares: