Comuna Itesti: Dinamica Geografica si Demografica in Inima Bacaului

 

Comuna Itesti, pozitionata strategic in nordul judetului Bacau, se remarca prin amplasarea sa unica la confluenta dintre raurile Siret si Bistrita, langa lacul de acumulare Lilieci. cu o altitudine medie de 150 m, Otesti este un punct de legatura vital intre Bacau si Roman, oferind atat accesibilitate prin soseaua nationala DN2, cat si conexiuni feroviare directe cu majoritatea oraselor importante din regiune.

Geografia comunei este definita de prezenta celor doua rauri majore, care nu doar ca modeleaza peisajul si biodiversitatea zonei, dar influenteaza si activitatile economice locale, in special agricultura si pescuitul. De asemenea, proximitatea lacului de acumulare Lilieci adauga un plus de frumusete naturala zonei, transformandu-l intr-un loc ideal pentru recreere si turism. Ramificatia soselei judetene DJ207F din DN2 spre Saucesti si Letea Veche, impreuna cu calea ferata Bacau–Roman, consolideaza importanta strategica a Itestiului, facilitand mobilitatea locuitorilor si accesul la servicii si piete.

Populatia din comuna Itesti, conform recensamantului din 2021, este de 1.374 de locuitori, marcand o scadere comparativ cu 2011, cand numara 1.598 de rezidenti. Aceasta tendinta de scadere a populatiei este un fenomen intalnit in multe comunitati rurale din Romania, reflectand atat migrarea catre centrele urbane mai mari, cat si schimbarile demografice la nivel national. Cu toate acestea, comunitatea ramane predominant romaneasca, cu 89,81% dintre locuitori identificandu-se ca romani, ceea ce subliniaza o coeziune culturala si etnica solida in cadrul comunei.

Din punct de vedere confesional, ortodoxia domina peisajul religios din comuna Itesti, 88,65% dintre locuitori fiind membri ai Bisericii Ortodoxe. Aceasta indica o puternica legatura cu traditiile si credintele care au modelat viata comunitatii de-a lungul generatiilor. Minoritatea confesionala si procentul de locuitori pentru care apartenența confesionala nu este cunoscuta reflecta diversitatea spirituala a comunei, in timp ce mentine valorile traditionale in centrul vietii comunitare.

 

Comuna Itesti: Traseul Istoric

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, actuala comuna Itesti era cunoscuta sub numele de Ciumasi, o entitate aparte in plasa Bistrita de Sus a judetului Bacau. Comunitatea, cu o populatie de 1125 de locuitori, era alcatuita din satele Itesti, Ilies, Ciumasi, Fagetelu si Borleanu. Centrul vietii culturale si educationale era scoala mixta din comuna Itesti, care, cu 39 de elevi, dintre care 15 fete, reprezenta un punct luminos in peisajul educational al zonei. Trei biserici serveau nevoile spirituale ale comunitatii, consolidand legaturile dintre membrii acesteia si traditiile lor. Proprietatile de pamant, dominate de figuri precum principesa Lucia Schoenburg de Waldenburg și mostenitorii lui S. Pisoschi si Al. Chiribau, reflectau structura socio-economica a comunei.

Anul 1925 aduce o imagine mai detaliata prin Anuarul Socec, care inregistreaza comuna in plasa Bistrita, pastrandu-si structura, dar cu o populatie in crestere, ajungand la 1800 de locuitori. Aceasta perioada marcheaza o evolutie demografica si sociala semnificativa, subliniind dinamica si adaptabilitatea comunitatii in fata schimbarilor.

Transformarea majora survine in 1950, cand comuna este integrata in raionul Bacau, parte a regiunii Bacau, si primeste denumirea de comuna Itesti, dupa satul de resedinta. Aceasta schimbare de nume si statut nu doar ca reflecta centralizarea administrativa, dar si o reorientare identitara catre satul Itesti ca nucleu al comunei. In 1968, revenirea la judetul Bacau, reinfiintat, marcheaza o noua etapa, dar si o discontinuitate, prin desfiintarea comunei si incorporarea satelor sale in comuna Beresti-Bistrita. De asemenea, satul Borleanu este desfiintat si contopit cu satul Ciumasi, un moment semnificativ in restructurarea teritoriala a zonei.

Renasterea din comuna Itesti în 2005, prin desprinderea satelor Itesti, Ciumasi, Dumbrava si Fagetel din comuna Beresti-Bistrita, deschide un nou capitol in istoria sa. Aceasta reinfiintare nu doar că restabileste autonomia administrativa a zonei, dar și reafirma identitatea comunitatii si legatura profunda cu radacinile sale istorice.Cu o populație dedicată și o administratie locală angajata, comuna Itesti continua sa fie un exemplu de adaptabilitate si progres în judetul Bacau, demonstrand cum trecutul si prezentul pot colabora pentru a modela un viitor prosper. Aceasta istorie dinamica si capacitatea de a naviga prin schimbari fac din comuna Itesti o localitate cu un potential semnificativ.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: