Constantin Parascan: Scurta Introducere

Scriitorul Constantin Parascan (n. 26 ianuarie 1944, Magiresti, judetul Bacau) este o figura emblematica a literaturii romane contemporane, a carui opera vasta si diversa exploreaza cu sensibilitate si profunzime teme fundamentale ale conditiei umane. Nascut in satul Magiresti din inima Moldovei, Parascan a manifestat inca din copilarie o pasiune pentru literatura, pasiune ce a definit traiectoria sa artistica.

Cariera sa literara a debutat in 1970 cu proza „Coborarea din urma”, publicata in revista „Alma Mater”, urmata de o serie de volume de poezie, proza scurta si romane care i-au adus recunoasterea criticii de specialitate si a publicului larg.

Opera lui Parascan se remarca prin:

  • Varietate tematica: Abordand cu maiestrie diverse genuri literare, Parascan exploreaza teme precum viata la sat, destinul uman, dragostea, moartea, memoria si istoria.
  • Stil original: Scriitura sa se caracterizeaza prin lirism, sensibilitate, introspectie si o profunda ancorare in realitatea sociala si culturala a satului romanesc.
  • Valoare artistica: Opera lui Parascan este apreciata pentru calitatile sale estetice, bogatia de limbaj, forta de sugestie a imaginilor si mesajul umanist profund.

Printre cele mai semnificative opere ale sale se numara:

  • Poezie: „Usile noptii” (1981), „Pamantul de sub unghii” (1984), „Cantecul frunzelor cazute” (1990)
  • Proza scurta: „Moara dracului” (1983), „Noptile de la Bojdeuca” (1994), „Povesti cu talc din Tara de Sus” (2003)
  • Romane: „Drumul spre Harlau” (1987), „Caii de la Letea” (1996), „Umbra cerului” (2008)

Constantin Parascan a contribuit semnificativ la promovarea culturii si traditiilor romanesti prin:

  • Activitatea sa de muzeograf: A lucrat la Muzeul Literaturii Romane din Iasi, Bojdeuca Ion Creanga, unde a organizat expozitii si a coordonat numeroase evenimente culturale.
  • Activitatea sa publicistica: A colaborat cu diverse reviste literare si culturale, publicand articole, eseuri si recenzii.
  • Participarea la festivaluri si conferinte literare: A participat la numeroase evenimente literare din tara si din strainatate, promovand literatura romana si dialogul intercultural.

Concluzie:

Constantin Parascan este un scriitor de o incontestabila valoare, a carui opera bogata si diversa constituie o contributie importanta la literatura romana contemporana. Prin talentul sau literar, sensibilitatea sa artistica si implicarea sa activa in viata culturala, Parascan a reusit sa ofere cititorilor o perspectiva unica asupra lumii rurale si a conditiei umane, consolidandu-si statutul de scriitor de referinta al generatiei sale.https://uniuneascriitorilorfilialaiasi.ro/constantin-parascan/

Shares: