Comuna Magura -Asezare, Geografie si Demografie

Comuna Magura este situata in zona centrala a judetului Bacau, Romania, constituind o asezare cu o geografie pitoreasca si o demografie interesanta. Aceasta comunitate se afla la vest de municipiul Bacau si este strabatuta de paraul Negel, un afluent al raului Bistrita. Aici, vom explora in detaliu asezarea, geografia si demografia acestei comune.

Comuna Magura are o geografie care joaca un rol important in definirea sa. Comuna se intinde pe o suprafata de teren pitoreasca, beneficiind de proximitatea fata de municipiul Bacau, care este centrul administrativ si economic al judetului. Principala artera de transport este soseaua nationala DN11, care leaga Bacaul de Onesti si trece prin comuna Magura. Aceasta sosea asigura accesul facil la alte orase si regiuni din apropiere, ceea ce contribuie la conectivitatea comunei cu restul tarii.

De-a lungul comunei, terenurile se transforma intr-un peisaj diversificat, cu campii si dealuri, oferind oportunitati pentru agricultura si activitati in aer liber. Localnicii se bucura de un mediu natural frumos si de posibilitatea de a se implica in activitati precum drumetii, pescuit si ciclism in timpul liber. Paraul Negel, care strabate comuna, adauga un farmec special peisajului, oferind locuitorilor sursa de apa si oportunitati de recreere.

Demografia comunei Magura reflecta diversitatea etnica si religioasa a zonei. Conform recensamantului din 2021, populatia comunei a inregistrat o crestere semnificativa fata de recensamantul anterior din 2011, ajungand la 5.647 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani, reprezentand 88,84% din populatie, in timp ce pentru 10,87% din locuitori nu se cunoaste apartenenta etnica. Aceasta diversitate etnica adauga un aspect interesant comunitatii si favorizeaza schimbul cultural.

In ceea ce priveste confesiunile religioase, majoritatea locuitorilor comunei Magura sunt ortodocsi, cu o proportie de 79,83%. Exista, de asemenea, o minoritate de romano-catolici, reprezentand 7,72% din populatie, in timp ce pentru 11,63% din locuitori nu se cunoaste apartenenta confesionala. Aceasta diversitate religioasa reflecta toleranta religioasa si deschiderea spre diferite credinte din comunitate.

Comuna Magura se remarca prin asezarea sa pitoreasca, geografia variata si demografia diversa. Cu acces la principalele cai de transport si cu un mediu natural frumos, aceasta comunitate ofera o viata placuta pentru locuitori si oportunitati de explorare pentru turisti. Diversitatea etnica si religioasa adauga un farmec special acestei asezari, transformand-o intr-un loc cu o mostenire culturala bogata.

Comuna Magura- Istorie

Comuna Magura are o istorie bogata si plina de transformari de-a lungul timpului, reflectand evolutia sa din perioadele trecute pana in prezent. Incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna era cunoscuta sub numele de Calugara Mare si facea parte din plasa Bistrita de Jos a judetului Bacau. Aceasta perioada a inregistrat o comunitate cu doua sate principale, Calugara Mare si Sohodolul (Osebiti-Sohodol), cu un total de 1358 de locuitori care traiau in 320 de case. La acea vreme, educatia era reprezentata de o scoala mixta cu 17 elevi si o biserica, fiind semne ale vietii comunitare.

In aceeasi perioada, pe teritoriul actual al comunei Magura, exista si comuna Osebiti-Margineni, care facea parte din aceeasi plasa. Comuna Osebiti-Margineni era formata din satele Osebiti-Margineni, Barati, Sohodol si Ghiraesti, avand in total 872 de locuitori. Aici exista o biserica catolica, iar proprietarii de terenuri notabili erau C. Tisescu, I. Brosteanu si Episcopia catolica. Aceasta perioada a cunoscut un mozaic de comunitati si proprietati teritoriale distincte.

Anuarul Socec din 1925 a inregistrat o schimbare semnificativa, cu desfiintarea comunei Osebiti-Magura si transformarea comunei Calugara Mare in Calugara, situata in plasa Bistrita a aceluiasi judet. Comuna Calugara avea acum un numar mai mare de locuitori, ajungand la 1715, si cuprindea satele Calugara Mare, Crihan, Osebiti-Margineni, Sohodolu si Tiganimea. Aceasta perioada a marcat o reorganizare administrativa semnificativa a teritoriului comunei si a numelor acestora.

In perioada comunista, in anul 1950, comuna a fost transferata raionului Bacau din regiunea Bacau, iar in 1964 a primit denumirea de Magura, la fel ca si satul de resedinta. Tot in aceasta perioada, satul Tiganimea a fost redenumit Dealu Mare. In 1968, Magura a devenit comuna suburbana a municipiului Bacau, iar satul Osebiți a fost desființat și comasat cu satul Magura. Conceptul de comuna suburbana a fost eliminat in 1989, iar comuna a revenit sub subordinea judetului Bacau.

Comuna Maguare are o istorie marcata de schimbari administrative si denumiri multiple de-a lungul timpului. Aceasta evolutie reflecta transformarea sa dintr-o comunitate mica intr-una mai mare si mai complexa, pastrand totusi amprenta sa istorica si culturala distincta in cadrul judetului Bacau.

In concluzie, comuna Magura din judetul Bacau este un loc remarcabil, cu o natura frumoasa si oameni diversi. Cu trecutul sau istoric interesant si evolutia sa administrativa, Magura a devenit un loc in care traditia se impleteste cu modernitatea. Comunitatea locala este mandra de mostenirea sa si de frumusetea acestui loc special din Romania. Cu peisajele sale pitoresti si atmosfera prietenoasa, Magura așteapta cu bratele deschise pe cei care doresc sa exploreze si sa descopere toate minunile sale.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Sursa Imagine: primaria-magura.ro/

Shares:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *