Geografie si Demografie în Comuna Manastirea Casin
https://bacauane.ro/localitati-bacau/orase/municipiul-bacau/municipiul-bacau/
Comuna Manastirea Casin este situata in judetul Bacau, Moldova, Romania, si reprezinta o asezare cu caracteristici geografice si demografice notabile. Aceasta comuna este alcatuita din satele Lupesti, Manastirea Casin (resedinta), Parvulesti si Scutaru, si se afla in extremitatea sud-vestica a judetului, intr-o zona montana de la limita cu judetele Covasna si Vrancea.
Asezarea geografica a comunei Manastirea Casin joaca un rol important in definirea sa. Ea este traversata de raul Casin, pe cursul superior al acestuia, care contribuie la caracterul sau pitoresc. Zona montana din jur adauga un farmec special peisajului comunei, oferind oportunitati pentru activitati in aer liber si turism ecoturistic. Comuna este conectata la reteaua de drumuri prin soseaua judeteana DJ115, care leaga Manastirea Casin de localitati invecinate, inclusiv Casin si Onesti, unde se conecteaza la DN11.
Demografia comunei Manastirea Casin reflecta caracteristicile etnice si religioase ale locuitorilor sai. Conform recensamantului din 2021, populatia comunei numara 4.922 de locuitori, inregistrand o crestere usoara fata de recensamantul anterior din 2011, cand erau inregistrati 4.730 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani, reprezentand 93,52% din populatie, in timp ce pentru 6,26% din locuitori nu se cunoaste apartenenta etnica. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi, constituind 92,42% din populatie, in timp ce pentru 6,36% din locuitori nu se cunoaste apartenenta confesionala.
Istoria Comunei Manastirea Casin
Istoria comunei Manastirea Casin este una bogata si plina de evenimente semnificative care au influentat evolutia sa de-a lungul timpului. Aceste transformari au modelat comunitatea si identitatea locala, definind istoria acestei asezari din judetul Bacau.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna Manastirea Casin era parte a plasii Trotus din judetul Bacau si era formata din satele Dezrobii, Manastirea Casin, Suseni si Lupeni, cu un total de 2509 locuitori. In acea perioada, comuna gazduia o scoala mixta cu 29 de elevi, infiintata in 1865, o fabrica de petrol si o biserica, care a fost initial biserica manastirii Casin. Principalul proprietar de terenuri era statul roman. Aceasta perioada a insemnat o dezvoltare semnificativa pentru comuna Manastirea Casin, cu un accent pe educatie si industrializare.
Anuarul Socec din 1925 a inregistrat comuna in aceeasi plasa Trotus, avand 3458 de locuitori si incluzand satele Manastirea Casin, Ferastrau, Halos, Carjau, Parvulesti si Suseni. Acest anuar a consemnat cresterea populatiei si extinderea geografica a comunei, precum si diversificarea asezarilor din interiorul ei.
Legea administratiei din 1931 a evidentiat satele care alcatuiau comuna la acea vreme, mentionand Dezrobitii Manastirea Casin, Ferastrau, Halos, Lupestii Carjeu, Parvulesti si Suseni. Aceasta perioada a consolidat structura comunei si a adus schimbari administrative semnificative in cadrul acesteia.
In anul 1950, comuna Manastirea Casin a fost transferata la raionul Targu Ocna din regiunea Bacau, ca parte a reformei administrative din acea perioada. In 1968, comuna a revenit la judetul Bacau, care a fost reinfiintat, marcand un alt moment important in istoria sa. Totodata, s-au produs schimbari locale, cum ar fi desfiintarea satelor Ferastrau si Halos, care au fost comasate cu satele Manastirea Casin si Parvulesti. De asemenea, satul Lupestii Carjeu a primit un nou nume, Lupesti.
Astfel, istoria comunei Manastirea Casin este marcata de transformari administrative, dezvoltare industriala si schimbari in structura sa geografica. Aceste evenimente au contribuit la modelarea identitatii sale istorice si la adaptarea la contextul schimbator al regiunii Moldova din judetul Bacau.
In concluzie, comuna Manastirea Casin este o asezare cu o geografie pitoreasca, situata intr-o zona montana frumoasa. Cu o populatie majoritar romaneasca si ortodoxa, comuna reprezinta un mic colt de diversitate in judetul Bacau. Istoria sa bogata, marcata de schimbari administrative si dezvoltare industriala, a contribuit la modelarea identitatii locale. Comuna Manastirea Casin continua sa fie un loc cu o identitate culturala si geografica aparte in Moldova, Romania.
Pentru detalii suplimentare despre viata in Comuna Manastirea Casin, va recomandam sa vizitati website-ul oficial al primariei. De asemenea, puteti explora mai multe subiecte interesante in articolul nostru dedicat despre Comuna Magura.
Sursa Imagine: manastireacasin.ro