Manastirea Casin: O comoara istorica in inima Moldovei

Comuna Manastirea Casin, situata in judetul Bacau, este un monument istoric de arhitectura de interes national, ce dateaza din 1656-1657. Un ansamblu fascinant, alcatuit din Biserica „Sfintii Voievozi”, ruinele casei domnesti a lui Gheorghe Stefan, ruinele scolii domnesti, chiliilor, turnului-clopotnita si zidului de incinta, te invita intr-o calatorie prin timp.

Manastirea Casin
Sursa:manastireacasin.ro

Biserica "Sfintii Voievozi": Un simbol al arhitecturii moldovenesti

Construita initial ca o cetate, Biserica „Sfintii Voievozi” te va impresiona prin arhitectura sa unica. Ancadramentele florale ale usilor si ferestrelor, braul exterior, dimensiunile impresionante si piatra alba slefuita impecabil confera edificiului armonie si echilibru. Desi inspirata de Biserica Golia din Iasi, biserica de la Casin are o personalitate distincta, fiind o marturie a talentului mesterilor locali.

Manastirea Casin
Sursa:manastireacasin.ro

Un centru cultural al Moldovei

Manastirea Casin a fost mai mult decat un lacas de cult. A fost un veritabil centru cultural al Moldovei, gazduind un bogat fond de carte veche si o scoala greceasca. Traducatori si copiatori de manuscrise au trudit in incinta manastirii, contribuind la raspandirea culturii si a cunoasterii.

O istorie tumultoasa marcata de restaurare

 

Manastirea Casin
Sursa: manastireacasin.ro

Istoria manastirii este marcata de numeroase evenimente. Distrusa de turci in 1717 si afectata de cutremurul din 1802, a fost de mai multe ori refacuta. Sfintit in 1657, edificiul a cunoscut restaurari in 1806, 1892, 1895-1907, 1926, 1959, 1980, fiind pictat in 1992. Manastirea Casin este un simbol al perseverentei si al credintei, o comoara arhitecturala ce merita vizitata si apreciata.

Mostenire culturala si spirituala

Manastirea Casin
Sursa: manastireacasin.ro

Manastirea Casin nu este doar un monument istoric, ci si un loc incarcat de spiritualitate. Picturile murale, icoanele vechi si atmosfera linistita te vor face sa te simti conectat la istorie si la traditiile ortodoxe.

O invitatie la descoperire

Manastirea Casin te asteapta sa-i descoperi comorile ascunse si sa te bucuri de frumusetea sa arhitecturala. Vino sa explorezi istoria fascinanta a Moldovei si sa te conectezi la spiritualitatea locului!

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: