Un simbol al recunostintei eterne
Pe Dealul Cosna, in Pasul Oituz, unde s-a scris o pagina memorabila a istoriei nationale, se inalta impunator Monumentul Eroilor Cavaleristi din Primul Razboi Mondial. Un omagiu adus bravurilor ostasilor romani din arma cavaleriei, care au luptat cu ardoare in cea de-a Treia Batalie de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917), batalie definitorie pentru soarta razboiului.
O initiativa nascuta din patriotism
Ideea construirii monumentului a prins contur in mintea generalului Mihail Schina, pe atunci comandant al Diviziei I Cavalerie. El a initiat o campanie de strangere de fonduri, continuata ulterior de generalul Romulus Scarisoreanu, sub deviza „Fondul Oituz”. Pana in 1923 s-au adunat 300.000 lei, suma considerata suficienta pentru constructie.
Generozitate si implicare
Suportul financiar a venit din donatii si depuneri ale ofiterilor din cavalerie, dar si din partea familiilor soldatilor cazuti la Oituz. Un gest semnificativ a fost facut de Elena Grigorescu, sotia generalului Eremia Grigorescu, care a donat terenul pe care s-a construit monumentul, oferind in plus si materiale de constructie.
Un concurs de proiecte si un artist de renume
Pentru alegerea proiectului monumentului s-a organizat un concurs, castigator fiind desemnat sculptorul Vasile Ionescu-Varo. Finalizarea lucrarii a avut loc in 1925, dar inaugurarea a fost amanata pana in 1931, la propunerea regelui Carol al II-lea.
Monumentul: Un simbol al sacrificiului si al victoriei
Monumentul Eroilor Cavaleriști este o capodopera a sculpturii romanesti. Realizat din piatra de calcar, are o inaltime de 25 de metri si este format din mai multe elemente:
- Un soclu masiv, pe care sunt gravate numele regimentelor de cavalerie care au luptat la Oituz;
- Un obelisc, pe care se afla un basorelief cu scene din luptele de la Oituz;
- O statuie din bronz a unui cavalerist calare, inaltata pe un piedestal.
Un loc al memoriei si al comemorarii
Monumentul Eroilor Cavaleriști de la Oituz este un loc al memoriei si al comemorarii sacrificiului suprem al ostasilor romani. Anual, la 9 mai, Ziua Victoriei, se organizeaza ceremonii militare si religioase la monument, pentru a cinsti memoria eroilor care au luptat pentru apararea patriei.
O invitatie la reflectie si omagiu
Monumentul Eroilor Cavaleristi de la Oituz este un simbol al patriotismului, al curajului si al sacrificiului. Vizitarea acestui monument este o invitatie la reflectie si omagiu pentru cei care si-au dat viata pentru ca noi sa traim liberi.
Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.
Sursa Imagine: Wikipedia