Un simbol al recunostintei eterne

Pe Dealul Cosna, in Pasul Oituz, unde s-a scris o pagina memorabila a istoriei nationale, se inalta impunator Monumentul Eroilor Cavaleristi din Primul Razboi Mondial. Un omagiu adus bravurilor ostasilor romani din arma cavaleriei, care au luptat cu ardoare in cea de-a Treia Batalie de la Oituz (26 iulie/8 august – 9/22 august 1917), batalie definitorie pentru soarta razboiului.

O initiativa nascuta din patriotism

Ideea construirii monumentului a prins contur in mintea generalului Mihail Schina, pe atunci comandant al Diviziei I Cavalerie. El a initiat o campanie de strangere de fonduri, continuata ulterior de generalul Romulus Scarisoreanu, sub deviza „Fondul Oituz”. Pana in 1923 s-au adunat 300.000 lei, suma considerata suficienta pentru constructie.

Generozitate si implicare

Suportul financiar a venit din donatii si depuneri ale ofiterilor din cavalerie, dar si din partea familiilor soldatilor cazuti la Oituz. Un gest semnificativ a fost facut de Elena Grigorescu, sotia generalului Eremia Grigorescu, care a donat terenul pe care s-a construit monumentul, oferind in plus si materiale de constructie.

Un concurs de proiecte si un artist de renume

Pentru alegerea proiectului monumentului s-a organizat un concurs, castigator fiind desemnat sculptorul Vasile Ionescu-Varo. Finalizarea lucrarii a avut loc in 1925, dar inaugurarea a fost amanata pana in 1931, la propunerea regelui Carol al II-lea.

Monumentul: Un simbol al sacrificiului si al victoriei

Monumentul Eroilor Cavaleriști este o capodopera a sculpturii romanesti. Realizat din piatra de calcar, are o inaltime de 25 de metri si este format din mai multe elemente:

  • Un soclu masiv, pe care sunt gravate numele regimentelor de cavalerie care au luptat la Oituz;
  • Un obelisc, pe care se afla un basorelief cu scene din luptele de la Oituz;
  • O statuie din bronz a unui cavalerist calare, inaltata pe un piedestal.

Un loc al memoriei si al comemorarii

Monumentul Eroilor Oituz
Sursa:turism-bacau.ro

Monumentul Eroilor Cavaleriști de la Oituz este un loc al memoriei si al comemorarii sacrificiului suprem al ostasilor romani. Anual, la 9 mai, Ziua Victoriei, se organizeaza ceremonii militare si religioase la monument, pentru a cinsti memoria eroilor care au luptat pentru apararea patriei.

O invitatie la reflectie si omagiu

Monumentul Eroilor Cavaleristi de la Oituz este un simbol al patriotismului, al curajului si al sacrificiului. Vizitarea acestui monument este o invitatie la reflectie si omagiu pentru cei care si-au dat viata pentru ca noi sa traim liberi.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: