Istoria comunei Parjol: O poveste despre unitate si traditie

De la primele atestari ale satelor Bahnaseni si Basasti pana la unificarea lor in 1968, comuna Parjol din judetul Bacau poarta in ea o mostenire istorica bogata si o identitate unica, modelata de secole de traditii si transformari.

Bahnaseni: Un sat cu radacini medievale

Bahnaseni, a carui nume aminteste de boierul locului, razbate prin timp inca din secolul al XV-lea. Prima mentiune documentara, din 1438, scoate la iveala existenta unei comunitati bine inchegate, care a crescut organic de-a lungul timpului.

Localnicii s-au ocupat cu agricultura, fiind ajutati de solul fertil, dar si cu diverse mestesuguri. Fierarii si olarii din Bahnaseni si-au castigat un renume aparte, produsele lor fiind apreciate in intreaga regiune. Satul are o amprenta proprie in istoria zonei, fiind martor al framantarilor sociale si economice ale diferitelor epoci.

Basasti: Un sat mai tanar, dar cu suflet mare

Desi atestat mai tarziu, in 1774, Basasti este un sat cu o personalitate aparte, ce aminteste de vremuri mai linistite. Numele sau, provenit de la un alt boier al locului, Basasteanu, povesteste despre inceputurile sale. Agricultura si cresterea animalelor au fost ocupatiile de baza ale oamenilor, completate de mestesuguri traditionale precum tesutul si prelucrarea pieilor. In Basasti, traditiile s-au pastrat cu sfintenie, transmitandu-se generatiilor succesive.

1968: Momentul unirii care da nastere comunei Parjol

Anul 1968 este unul esential in istoria comunei Parjol. Decizia autoritatilor de a uni satele Bahnaseni si Basasti sub un singur nume a dus la o schimbare semnificativa. Denumirea „Parjol”, legata de paraul care traverseaza tinutul, simbolizeaza fuziunea celor doua comunitati si deschide in acelasi timp un capitol nou in devenirea localitatii.

Aceasta unificare nu a reprezentat stergerea identitatilor celor doua sate, ci mai degraba imbinarea lor intr-un tot mai puternic. Investitiile realizate dupa unificare in infrastructura, educatie si cultura au consolidat aceasta unitate, aducand beneficii intregii comunitati.

Comuna Parjol astazi: Prosperitate si respect pentru trecut

Astazi, Parjol este o comuna in plina dezvoltare, cu o populatie ce numara aproximativ 4.000 de locuitori. Infrastructura modernizata, dotarile scolii locale, biblioteca si caminul cultural reflecta progresul pe care unificarea l-a facilitat.

Alaturi de acest progres, locuitorii Parjolului pastreaza cu mandrie mostenirea primita. Obiceiurile vechi, sarbatorile traditionale si mestesugurile sunt pretuite si duse mai departe. Aceasta continuitate istorica ofera un sentiment de apartenenta si contribuie la coeziunea comunitatii.

Motive sa vizitati comuna Parjol

  • Sa descoperiti povestea satelor Bahnaseni si Basasti, parte din istoria mare a Moldovei.
  • Sa admirati frumusetea peisajelor si farmecul vietii rurale.
  • Sa pasiti pe urmele traditiilor si sa apreciati zestrea culturala a oamenilor locului.
  • Sa experimentati ospitalitatea moldoveneasca si sa va bucurati de spiritul comunitar al locului.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: