Comuna Urechesti: Un Colt Pitoresc in Inima Moldovei

Comuna Urechesti, situata in extremitatea sudica a judetului Bacau, la granita cu judetul Vrancea, reprezinta o destinatie fascinanta pentru cei interesati de frumusetile naturale si patrimoniul cultural al Moldovei. Strabatuta de soseaua nationala DN11A, care leaga Orasul Onesti de Adjud, Urechesti se bucura de o pozitie privilegiata pe malurile raului Trotus, fiind un nod important de comunicatii in regiune.

Accesul in comuna este facil, DN11A oferind conexiuni directe intre principalele orase ale zonei. La Cornatel, o ramificatie a acestui drum principal, soseaua judeteana DJ119C, deschide calea spre sud, in judetul Vrancea, catre localitatile Ruginesti si Pufesti, facilitand astfel legaturi importante intre diferite parti ale regiunii. De asemenea, la Urechesti, din DN11A se desprinde soseaua judeteana DJ119A, care duce spre nord-est, catre Sascut, intersectandu-se cu DN2, si spre sud-est, in judetul Vrancea, la Homocea, demonstrand inca o data rolul strategic al comunei in reteaua de transport a zonei.

Comuna Urechesti nu este doar un punct de trecere, ci si un loc unde calatorii se pot opri pentru a descoperi frumusetile zonei. Pe langa accesibilitatea sa, Urechesti este deservita si de calea ferata Adjud–Comanesti–Siculeni, cu statiile Urechesti si halta de calatori Cornatel Moldova, oferind astfel alternative de transport pentru locuitori si turisti deopotriva.

Din punct de vedere demografic, Urechesti se mandreste cu o populatie de 3.359 de locuitori, conform recensamantului din 2021, marcand o usoara crestere fata de recensamantul anterior din 2011. Comunitatea este predominant formata din romani, care constituie 93,75% din populatie, reflectand o structura etnica si confesionala stabila, cu o majoritate ortodoxa de 93,06%. Aceste cifre subliniaza caracterul homogen al comunei si legatura stransa a locuitorilor sai cu traditiile si valorile culturale ale regiunii.

Prin pozitia sa geografica, facilitatile de transport si structura demografica solida, Comuna Urechesti se prezinta ca un exemplu vibrant al modului in care comunitatile locale pot servi drept punte intre diferite zone ale tarii, contribuind la dezvoltarea regionala si la conservarea patrimoniului cultural si natural al Moldovei.

Comuna Urechesti: Radacini Traditionale

La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna Urechesti facea parte din plasa Racaciuni a judetului Putna si era alcatuita din satele Urechestii de Jos si Urechestii de Sus, gazduind o populatie de 543 de locuitori. Aceasta comunitate, avand la baza o scoala si o biserica, subliniaza angajamentul locuitorilor fata de educatie si spiritualitate. In aceeasi perioada, pe teritoriul care astazi apartine comunei Urechesti, functiona si comuna Cornatel, compusa din satele Cornatel, Lunca Dochiei si Satu Nou, cu un total de 694 de locuitori. Aceasta zona era marcata de prezenta unei singure biserici ortodoxe, cu primaria contribuind la finantarea scolii din Cotofanesti.

Anuarul Socec din 1925 aduce in atentie un moment crucial in evolutia comunei, consemnand acelasi teritoriu, dar cu o crestere semnificativa a numarului de locuitori: comuna Urechesti ajungea la 1323 de locuitori, iar comuna Cornatel la 932. Aceasta expansiune demografica reflecta o dezvoltare sustinuta a zonei, pregatind terenul pentru schimbari administrative importante ce aveau sa urmeze.

Schimbarile administrative majore au survenit in 1950, cand comunele au fost integrate in administrarea raionului Adjud, parte a regiunilor Putna, apoi Barlad si, in final, Bacau. Aceasta perioada a fost marcata de desfiintarea comunei Cornatel si includerea acesteia in comuna Urechesti, care a preluat de asemenea si satul Slobozia de la comuna desfiintata Cotofanesti. In 1968, comuna Urechesti, in configuratia sa actuala, a fost transferata la judetul Bacau, marcand o noua etapa in istoria sa.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: