Introducere:

Ion Toderascu a fost un nume de referinta in domeniul medievisticii romanesti, cu o contributie semnificativa la studierea istoriei Bizantului si a tehnicii navale romanesti. Profesor emerit, cercetator si activist cultural, el a dedicat o viata intreaga studierii si promovarii istoriei romanesti.

Biografie:

Nascut: 9 septembrie 1938, Urechesti, judetul Bacau Decedat: 3 iunie 2022, Iasi Educatie:

 • Facultatea de Istorie a Universitatii din Iasi (1957-1962)
 • Doctor in istorie (1970)

Cariera academica a lui Ion Toderascu:

 • Preparator, asistent si lector la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii din Iasi (1962-1970)
 • Cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti (1970-1990)
 • Profesor la Universitatea din Bucuresti (1990-2008)
 • Profesor emerit al Universitatii din Bucuresti (2008)

Domenii de cercetare:

Principalele domenii de cercetare ale lui Ion Toderascu au fost istoria Bizantului, istoria navala romaneasca si relatiile dintre Tarile Romane si Bizant. A publicat numeroase monografii, articole si studii in reviste de specialitate din Romania si din strainatate.

Contributii semnificative:

Ion Toderascu a adus contributii semnificative la studierea istoriei Bizantului si a tehnicii navale romanesti. A demonstrat influenta Bizantului asupra culturii si civilizatiei romanesti. A elaborat o serie de studii privind tehnica navala romaneasca din Evul Mediu.

Activitate culturala:

Pe langa activitatea sa academica, Ion Toderascu a fost un activ promotor al culturii romanesti. A fost membru al Academiei Romane si al altor academii si societati stiintifice din Romania si din strainatate. A participat la numeroase conferinte si simpozioane nationale si internationale.

Copilarie si educatie:

Ion Toderascu s-a nascut la Bucuresti in 1930, intr-o familie modesta. A urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazar” din Bucuresti, unde a obtinut o educatie solida in domeniul umanist. Pasiunea sa pentru istorie s-a manifestat inca din copilarie, fiind fascinat de povestile despre trecutul romanesc.

Studii universitare si debutul carierei:

Dupa absolvirea liceului, Ion Toderascu a urmat cursurile Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti, unde a avut sansa de a fi format de unii dintre cei mai importanti istorici romani ai vremii, precum profesorul Gheorghe Bratianu. A obtinut licenta in 1953 cu o teza despre relatiile dintre Tarile Romane si Bizant in secolul al XIV-lea.

Dupa finalizarea studiilor universitare, Ion Toderascu a lucrat ca cercetator la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucuresti. Aici a inceput sa-si contureze domeniile de interes major: istoria Bizantului, istoria navala romaneasca si relatiile dintre Tarile Romane si Bizant.

Contributii semnificative la istoria Bizantului:

Ion Toderascu a adus contributii semnificative la studierea istoriei Bizantului. A publicat numeroase monografii, articole si studii in reviste de specialitate din Romania si din strainatate. Printre cele mai importante lucrari ale sale se numara:

 • „Istoria Bizantului” (1976)
 • „Relatiile dintre Tarile Romane si Bizant” (1985)
 • „Institutii si viata sociala in Bizant” (1997)

Expert in istorie navala romaneasca:

Pe langa contributiile sale la istoria Bizantului, Ion Toderascu a fost un expert in istoria navala romaneasca. A elaborat o serie de studii privind tehnica navala romaneasca din Evul Mediu, demonstrand rolul important pe care l-a jucat marina romaneasca in apararea tarii.

Activitate culturala si distinctii:

A fost membru al Academiei Romane si al altor academii si societati stiintifice din Romania si din strainatate. A participat la numeroase conferinte si simpozioane nationale si internationale.

Pentru contributiile sale semnificative la istoria romaneasca, Ion Toderascu a fost distins cu numeroase premii si distinctii, printre care:

 • Premiul Academiei Romane
 • Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane
 • Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Comandor

Concluzie si mostenire:

Ion Toderascu este un medievist roman de renume. Profesor emerit, cercetator si activist cultural, el a dedicat o viata intreaga studierii si promovarii istoriei romanesti.

Despre Ion Toderascu pe scurt gasiti aici

Shares: