Comuna Zemes: O Oază de Cultura si Traditie in Inima Moldovei

Comuna Zemes, situata in inima pitoreasca a zonei rurale din nord-vestul judetului, la granita cu judetul Neamt, se distinge prin pozitionarea sa unica langa cursul superior al raului Tazlau Salat. Aceasta comunitate linistita este accesibila prin sosele comunale care o conecteaza cu municipiul Moinesti, situat spre sud, oferind locuitorilor si vizitatorilor un acces facil catre facilitatile urbane, in timp ce se bucura de pacea si frumusetea naturii inconjuratoare.

Comuna Zemes este un exemplu viu al diversitatii culturale si etnice din Romania, avand o populatie de 4.368 de locuitori, conform ultimului recensamant efectuat in 2021. Structura etnica a comunei arata o majoritate covarsitoare de romani, reprezentand 93,98% din populatie. Aceasta diversitate etnica reflecta bogatia culturala a zonei, fiecare grup contribuind cu traditii si obiceiuri unice care imbogatesc patrimoniul local.

Din punct de vedere confesional, comuna Zemes prezinta o predominanta a ortodocsilor, care constituie 90,93% din totalul locuitorilor, urmati de o minoritate de romano-catolici (2,36%). Aceasta distributie confesionala subliniaza radacinile profunde ale credintei ortodoxe in regiune, in timp ce prezenta altor religii reflecta toleranta si convietuirea armonioasa dintre diferite grupuri religioase.

Aceasta comunitate vibrantă se bucură de o așezare privilegiată, fiind un punct de atractie pentru cei interesati de explorarea vietii rurale autentice si a peisajelor naturale nealterate. Viata in Comuna Zemes este marcata de o apropiere fata de natura, traditii pastrate cu sfintenie si o comunitate stransa, unde fiecare locuitor contribuie la pastrarea si promovarea valorilor si obiceiurilor locale.

In concluzie, Comuna Zemes reprezinta un microcosmos al diversitatii culturale si naturale a Romaniei, fiind un exemplu de convietuire armonioasa intre diferite grupuri etnice si confesionale. Cu peisajele sale naturale impresionante, comunitatea primitoare si accesul facil catre facilitatile urbane, Zemes este o destinatie care ofera o experienta unica de viata rurala autentica, atragand vizitatori si nou-veniti care doresc sa se bucure de frumusetile si traditiile sale.

Comuna Zemes : Transformarile Istorice si Culturale

In continuarea istoriei bogate si pline de schimbari a Comunei Zemes, perioada moderna a adus cu sine o serie de transformari semnificative care au modelat structura si demografia actuala a comunei. La sfarsitul secolului al XIX-lea, teritoriul care astazi formeaza Comuna Zemes era impartit intre comunele Valea Arinilor, cu satele Tazlau (Zemes) si Chiliile (parte din actualul sat Bolatau). Satul Tazlau, cunoscut astazi sub numele de Zemes, se mandrea cu o populatie de 442 de locuitori si o biserica istorica, datand din 1496 si reconstruita in 1852. Pe de alta parte, satul Chiliile avea o comunitate de 112 persoane si o biserica construita in 1848 de Elena Sturdza.

Anuarul Socec din 1925 marcheaza existenta comunei Lucacesti (anterior Valea Arinilor), care includea si catunul Bolatau. Schimbari semnificative au urmat in anii ’50, cand teritoriul a fost reorganizat in cadrul raionului Moinesti din regiunea Bacau, formandu-se comuna Tazlau de Sus. Aceasta noua comuna includea satele Tazlau de Sus (parte din actualul Zemes), Bolatau, Chiliile de Jos si Chiliile de Sus. In 1964, comuna Lucacesti a fost desfiintata, iar comuna Tazlau de Sus a absorbit satul Tazlau de Jos.

Un moment important in istoria comunei a fost anul 1968, cand aceasta a fost inclusa in judetul Bacau si redenumita Zemes. Procesul de comasare a satele Tazlau de Jos si Tazlau de Sus a dus la formarea satului Zemes asa cum il cunoastem astazi, in timp ce satele Chiliile de Jos si Chiliile de Sus au fost unite sub numele de Bolatau.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Sursa Imagine: zemes.ro

Shares: