Asezare, Geografie si Demografie in Municipiul Moinesti

Municipiul Moinesti este situat in partea de nord-vest a judetului Bacau, Romania, si reprezinta o asezare cu caracteristici geografice si demografice notabile. Aceasta localitate se afla pe malurile raurilor Tazlaului Sarat si Gazu, iar infrastructura sa de transport ii asigura conexiuni esentiale cu regiunile inconjuratoare.

Municipiul Moinesti
Sursa: moinesti.ro/

Asezarea geografica a municipiului Moinesti joaca un rol cheie in definirea sa. Situat pe malurile raului Tazlaului Sarat si ale afluentului sau, paraul Gazu, Moinesti se bucura de un cadru natural pitoresc. Apele curgatoare si zona inconjuratoare bogata in verdete contribuie la frumusetea peisajului local. Aceste rauri nu doar adauga farmec locului, dar si furnizeaza resurse esentiale pentru comunitate, inclusiv apa pentru consum si oportunitati recreationale.

Infrastructura de transport este, de asemenea, un aspect semnificativ al asezarii Moinesti. Municipiul este strabatut de soseaua nationala DN2G, care asigura legaturi vitale spre sud-vest, catre Comanesti, si spre est, catre Bacau. Aceasta artera rutiera conecteaza Moinestiul cu alte orase importante din regiune si faciliteaza accesul catre diverse zone de interes economic si cultural. De asemenea, la Moinesti se ramifica soseaua judeteana DJ117, care duce spre sud-est, traversand localitati precum Poduri, Berzunti si Livezi, oferind o conectivitate suplimentara.

Demografia municipiului Moinesti prezinta o imagine interesanta a diversitatii etnice si religioase. Conform recensamantului din 2021, populatia orasului numara 19.728 de locuitori, inregistrand o usoara scadere fata de recensamantul anterior din 2011, cand inregistra 21.787 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani, reprezentand 82,57% din populatie, in timp ce romii alcatuiesc o minoritate semnificativa, cu 2,6%. Pentru 14,62% din locuitori, apartenenta etnica ramane necunoscuta.

In ceea ce priveste apartenenta confesionala, majoritatea locuitorilor municipiului Moinesti sunt ortodocsi, constituind 79,07% din populatie. Exista, de asemenea, minoritati religioase, cum ar fi romano-catolicii (3,4%) si penticostalii (1,5%). Pentru 15,26% din locuitori, apartenenta confesionala nu este cunoscuta.

Astfel, municipiul Moinesti se remarca prin asezarea sa pitoreasca, cu raurile Tazlaul Sarat si Gazu, si prin infrastructura sa de transport bine dezvoltata. Demografia diversificata adauga un aspect interesant comunitatii locale, reflectand pluralismul etnic si religios care defineste aceasta asezare din inima judetului Bacau.

Municipiul Moinesti
Sursa: moinesti.ro/

Municipiul Moinesti - Istorie

Municipiul Moinesti are o istorie bogata si plina de transformari care au marcat evolutia sa din perioadele trecute pana in prezent. Prima mentiune documentara a orasului dateaza din anul 1467, dar istoria sa a fost modelata de evenimente semnificative de-a lungul timpului.

In lucrarea „Descriptio Moldaviae”, savantul umanist Dimitrie Cantemir mentioneaza satul Moinesti in preajma raului Tazlaului Sarat. Acesta a fost unul dintre primele indicii ale existenței asezarii in acea perioada. În anul 1832, este atestat un targ in zona actualului municipiu Moinesti. In aceasta perioada, a luat nastere o comunitate evreiasca puternica în oras, care a supravietuit pana la instaurarea regimului comunist. Dintre evreii nascuti in Moinesti, se remarca personalitati precum Mose David Iancovici, Mordechai Bernstein, Tristan Tzara si Moses Rosen, care a devenit sef-rabin al cultului mozaic din tara.

In anul 1882, un grup de evrei sionisti din Moinesti a emigrat si a fondat colonia evreiasca Ros Pina in Palestina, marcand un moment important in istoria comunitatii evreiesti din oras.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Moinesti avea statut de comuna rurala si servea ca resedinta a plasii Muntelui in judetul Bacau. Comuna era formata din satele Targusorul-Moinesti, Lunca-Moinesti, Paraul-Moinesti si Dealu Mare, cu un total de 3.777 de locuitori. In aceasta perioada, orasul a cunoscut o dezvoltare industriala semnificativa, cu 15 fabrici de petrol, o fabrica de lumanari de stearina si o fabrica de prelucrare a lemnului. De asemenea, aici functionau mai multe scoli, biserici ortodoxe si una catolica. Moinestiul gazduia si „Societatea de comert si industrie a petroleului Moinesti-Tazlaul-Solontul”, principalul proprietar de pamant din zona.

Municipiul Moinesti

 

Sursa: moinesti.ro/

In acelasi timp, pe teritoriul actual al municipiului Moinesti mai existau comunele Vasaesti si Valea Arinilor, care adaugau la diversitatea locala. Comuna Vasaesti era alcatuita din satele Vasaesti, Leorda, Vermesti, Urminisu (Hangani) si Sipoteni, cu o populatie totala de 1.911 locuitori. Comuna Valea Arinilor cuprindea satele Lucacesti (resedinta), Valea Arinilor, Tazlau, Chiliile, Asau si Garlele, cu 2.833 de locuitori.

Anuarul Socec din 1925 a marcat transformarea comunei Moinesti in comuna urbana, cu 4.950 de locuitori si statut de resedinta a plasii Comanesti. Comuna Valea Arinilor si-a schimbat denumirea in Lucacesti, iar comuna Vasaești a fost desfiintata si impartita intre comuna Comanesti si orasul Moinesti.

In 1950, Moinesti a devenit oras raional, resedinta a raionului Moinesti din regiunea Bacau. În 1964, comuna Lucacesti a fost desfiintata, iar orasului Moinesti i-a revenit satul de resedinta al acesteia. În 1968, orasul a pierdut statutul de centru administrativ și a devenit parte a judetului Bacau, care fusese reinfiintat. Aceasta perioada a fost marcata de desfiintarea si comasarea unor sate precum Albotesti, Dealu Mare, Hangani, Lucacesti, Lunca Si Vasaesti, sub umbrela orasului Moinesti.

Astfel, istoria municipiului Moinesti este una complexa, cu etape importante de dezvoltare si transformare, care au transformat-o intr-un centru urban in cadrul judetului Bacau. Evolutia sa reflecta adaptarea la schimbarile administrative si sociale din cursul timpului, definind identitatea sa istorica in contextul regiunii Moldova.

Municipiul Moinesti din judetul Bacau se remarca prin asezarea sa geografica pitoreasca, strabatut de raurile Tazlaului Sarat si Gazu, care contribuie la frumusetea sa naturala. Infrastructura de transport bine dezvoltata, inclusiv soseaua nationala DN2G si soseaua judeteana DJ117, faciliteaza conexiunile cu regiunile inconjuratoare. Demografia diversificata, cu o majoritate de romani si o minoritate semnificativa de romi, precum si comunitati religioase variate, reflecta pluralismul etnic si religios care caracterizeaza Moinestiul.

Istoria sa este marcata de evenimente semnificative, inclusiv formarea comunitatii evreiesti si emigrarea unor grupuri de sionisti in Palestina in anul 1882. Transformarile administrative au marcat si ele evolutia orasului, de la comuna rurala la oras raional si ulterior la municipiu in 2001. Moinestiul continua sa fie o asezare cu o identitate istorica distincta in cadrul regiunii Moldova din Romania.

Pentru mai multe informatii despre municipiul Moinesti, va invitam sa accesati website-ul primariei. De asemenea, puteti citi si articolul nostru despre Comuna Casin.

Sursa Imagini: https://moinesti.ro/

Shares:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *