Ioan Casian: Un Pastor Dedicat Bisericii Si Diasporei Romanesti

Ioan Casian, nascut ca Livius-Ionel Tunaru, este un episcop roman cu o contributie semnificativa la Biserica Ortodoxa Romana, atat in tara, cat si in diaspora. De la originile sale modeste din Comanesti, judetul Bacau, pana la rolul sau actual de Episcop al Canadei, biografia sa este o poveste a dedicarii, perseverentei si credintei.

Educatie si Formare Monahala:

Dupa absolvirea liceului din Comanesti, Ioan Casian a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu, unde a obtinut licenta in 1993 cu lucrarea „Iconomia in Biserica Ortodoxa”. Dorinta sa de a aprofunda cunostintele teologice l-a condus la Roma, unde a urmat cursuri de limba greaca biblica la Institutul Pontifical „Flagelatione” si cursuri de iconografie la manastirea Sf. Ioan Botezatorul din Ierusalim. Setea de cunoastere l-a determinat sa continue studiile la Institutul Pontifical Sf. Anselm de Canterbury si la Institutul Pontifical Oriental din Roma, unde a obtinut o noua licenta cu tema „Conceptul de libertate in Comentariul la Rugaciunea Tatăl nostru a Sf. Maxim Marturisitorul”.

Activitate Misionara si Preoteasca:

Implicarea sa activa in viata Bisericii a debutat inca din timpul studentiei, cand a participat la activitatea misionara a parohiei Sf. Ioan Botezatorul din Roma. Aceasta experienta i-a consolidat vocatia sacerdotala si l-a pregatit pentru misiunile ce aveau sa urmeze.

Dupa hirotonia sa ca diacon si preot in 2001, de catre IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman pentru Europa Occidentala si Meridionala, Parintele Ioan Casian a slujit ca paroh in Franta si Statele Unite. La Bordeaux, Franta, a pastorit parohia Sf. Nicolae din 2002 pana in 2003, iar din 2003 a preluat conducerea parohiei Sf. Nicolae din New York, unde a contribuit semnificativ la consolidarea comunitatii ortodoxe romanesti din zona.

Episcop-Vicar si Episcop al Canadei:

In 2006, Parintele Ioan Casian a fost numit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a celor Doua Americi, cu sediul la Chicago. Aici, s-a remarcat prin abilitatile sale administrative si pastorale, sprijinind parohiile si credinciosii din diaspora americana. Dedicația sa i-a adus recunoasterea si aprecierea ierarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, care l-a ales in 2016 ca Episcop al Canadei.

Realizari si Contributii:

Episcopul Ioan Casian este un ierarh apreciat pentru calitatile sale umane si pastorale. Pe langa activitatea sa pastorala, se remarca prin implicarea sa in dialogul interreligios, promovarea educatiei religioase si sprijinirea proiectelor sociale. De asemenea, este un autor prolific, cu numeroase articole si studii teologice publicate in reviste de specialitate.

Afla mai multe despre Comanesti aici sau aici.

Shares: