Orasul Darmanesti: Geografie si Demografie

Orasul Darmanesti, situata pe malurile raului Trotus, la poalele Muntilor Nemira, se remarca prin geografia sa distincta si demografia diversificata in judetul Bacau. Numele localitatii are radacini adanci in istorie, provenind dintr-un nume cuman de persoana, conferindu-i o identitate aparte.

Asezare geografica si resurse naturale

Orasul Darmanesti  are o asezare geografica diferita care joaca un rol esential in definirea sa. Situata in extremitatea vestica a judetului Bacau, la granita cu judetul Harghita, la poalele Muntilor Nemira, comuna se bucura de un cadru natural spectaculos, cu peisaje montane si resurse naturale bogate. Raul Trotus si afluentul sau, raul Uz, strabat localitatea, aducand un element vital de apa si contribuind la frumusetea sa peisagistica.

Conectivitate si infrastructura

Orasul Darmanesti este conectata la reteaua de drumuri nationale prin soseaua DN12A, care asigura legatura cu Onesti si Miercurea-Ciuc. De asemenea, soseaua judeteana DJ123 se ramifica in Darmanesti, oferind acces spre vest, in judetul Harghita. Calea ferata Adjud-Comanesti-Siculeni traverseaza localitatea, facilitand transportul feroviar si conexiunile cu alte regiuni.

Demografie si diversitate

Demografia orasului Darmanesti reflecta o diversitate semnificativa. Conform recensamantului din 2021, populatia comunei numara 13.069 de locuitori, inregistrand o crestere fata de anul 2011, cand erau inregistrati 12.247 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani, reprezentand 83,98% din populatie. Exista si o minoritate de romi, care alcatuiesc 4,11% din total. Pentru 11,86% din locuitori, apartenenta etnica ramane necunoscuta.

Din punct de vedere confesional, ortodoxia este religia predominanta in Darmanesti, cu 70,97% dintre locuitori declarandu-se ortodocsi. Exista si minoritati religioase, precum penticostalii (9,1%) si romano-catolicii (7,41%). Pentru 12,17% din locuitori, apartenenta confesionala nu este specificata.

Atractivitate si caracter multicultural

Orasul Darmanesti se evidentiaza prin asezarea sa pitoreasca la poalele muntilor si pe malurile raurilor Trotus si Uz. Aceasta ofera oportunitati pentru diverse activitati in aer liber si excursii in natura, transformand localitatea intr-un loc atractiv pentru iubitorii de peisaje montane si aventura. Demografia sa variata, cu majoritati etnice si religioase diferite, contribuie la caracterul multicultural al comunitatii locale.

Orasul Darmanesti
Sursa: orasuldarmanesti.ro

Orasul Darmanesti reprezinta un punct de interes in judetul Bacau, cu o istorie bogata si un peisaj geografic deosebit, care merita explorate si apreciate. Asezarea sa geografica si demografia diversificata o plaseaza intr-un context interesant si dinamic in cadrul Moldovei si al Romaniei.

Orasul Darmanesti - Istorie

Istoria orasului Darmanesti este marcata de evenimente semnificative si transformari de-a lungul timpului, reflectand evolutia sa in contextul regiunii Bacau.

Un moment semnificativ in istoria localitatii il constituie luptele din 1434 dintre Ilias Voda, sustinut de poloni, si fratele sau Stefan al II-lea, din care ultimul a iesit victorios. Aceste conflicte au avut loc in regiunea Darmanesti si au avut consecinte importante pentru evolutia comunei.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, Darmanesti avea statut de comuna rurala si facea parte din plasa Muntelui a judetului Bacau. Comuna era formata din satele Darmanesti, Lapos, Plopu, Pagubeni si Poiana Uzului, cu o populatie de 3.968 de locuitori.

In aceasta perioada, in comuna functionau o scoala mixta cu 41 de elevi, cinci biserici ortodoxe (doua la Darmanesti si cate una in celelalte sate, cu exceptia satului Pagubeni) si o biserica catolica la Darmanesti. Principalii proprietari de terenuri erau principele Alexandru B. Stirbei, Eug. Ghica si statul.

Anuarul Socec din 1925 mentioneaza comuna Darmanesti in plasa Comanesti a aceluisi judet, cu o populatie de 6.000 de locuitori, inclusiv in satele Darmanesti, Darmanesti, Lapos, Plopu, Pagubeni, Poiana Uzului si in catunul Pivniceri.

Perioada interbelica si industrializarea

In perioada interbelica, in Darmanesti a functionat fabrica „Darmanesti” de otet obtinut prin distilare uscata a lemnului de fag. Procesul tehnologic implica introducerea lemnului de fag in retorte de fonta ermetic inchise si incalzirea acestuia timp de 16 ore. In urma acestui proces, lemnul se distila si se obtinea acid pirolignos, un amestec de acid acetic, acetona si alcool metilic.

Prin tratarea acidului pirolignos cu hidroxid de calciu, acidul acetic era separat prin trecerea in acetat de calciu, urmata de separarea acetonei si alcoolului metilic prin distilare fractionata. Aceasta fabrica a reprezentat o parte importanta a economiei locale in acea perioada.

Pentru informatii actualizate si resurse locale, accesati website-ul primariei.

Shares: