Cazinoul din Slanic Moldova: O bijuterie arhitecturala

Cazinoul din Slanic Moldova, monument istoric de valoare nationala si universala , se remarca drept o emblema a orasului si un punct de atractie major atat pentru turisti, cat si pentru localnici. Cu o arhitectura impresionanta si o istorie bogata, Cazinoul reflecta spiritul cultural si turistic al zonei

Istoric si Constructie

Casinoul slanic moldova
Sursa: wikipedia

Ideea construirii Cazinoului i-a apartinut lui Nicolae Ghica-Budesti, la acel moment efor al Epitropiei „Sf. Spiridon” din Iasi. Conceptul arhitectural a fost realizat de renumitul arhitect iesean George Sterian, in colaborare cu H. Rick, dand nastere unui edificiu elegant in stil Art Nouveau. Construit intre 1892 si 1894 de mesteri italieni si de pe Valea Slanicului, Cazinoul uimeste prin detaliile sale impresionante si atmosfera aparte.

 

Evolutie si Rol Cultural

Cazinoul din  Slanic Moldova s-a bucurat de-a lungul timpului de diverse roluri si destinatii. Din 1948, cladirea gazduieste Casa de Cultura a orasului Slanic Moldova, oferind spatiu pentru o sala de spectacole impresionante, biblioteca oraseasca, si diverse unitati de servicii publice care au contribuit la viata comunitatii locale.

In 1960, spatiul Cazinoului a fost extins cu doua terase, creandu-se astfel oportunitatea amenajarii unui bufet, a unei braserii si a unei pensiuni. Intre 1986 si 1989, cladirea a beneficiat de un amplu proiect de restaurare care i-a redat forma initiala, consolidand rolul sau de edificiu cultural-educativ.

Detalii Arhitecturale

Cazinoul din  Slanic Moldova
Sursa: wikipedia

Cazinoul din Slanic Moldova fascineaza prin stilul sau Art Nouveau, un curent artistic care pune accentul pe elemente decorative inspirate din natura, linii curbe si forme sinuoase. Fatada bogat ornamentata, holul spatios cu decoratiuni elegante si sala de spectacole grandioasa sunt martori ai maiestriei arhitecturale care a facut posibila aceasta constructie deosebita.

Prezent si Perspective

Cazinoul din  Slanic Moldova a beneficiat de o reabilitare completa intre anii 1994-1995, iar suprafata sa impunatoare de 1.847 mp ofera numeroase posibilitati de utilizare. In ultimii ani, au existat numeroase propuneri de valorificare a spatiului, insa licitatiile organizate nu au dus la o finalitate, Cazinoul asteptand inca sa reintre in circuitul cultural activ.

Cazinoul din Slanic Moldova - un simbol al orasului

Mai mult decat o cladire cu o arhitectura deosebita, Cazinoul din Slanic Moldova este un punct de reper al orasului, contribuind de-a lungul timpului la imbogatirea vietii culturale a comunitatii. A gazduit numeroase evenimente artistice, spectacole, conferinte si alte manifestari, devenind un spatiu vibrant si plin de rezonanta culturala.

Daca ajungeti in Slanic Moldova, nu ratati ocazia de a vizita Cazinoul. Lasati-va impresionati de arhitectura sa unica, de istoria bogata si de potentialul neexploatat. Cu siguranta merita admirat si reprezinta o atractie turistica importanta ce reflecta spiritul cultural si artistic al orasului.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: