Onesti: O poarta catre inima vibranta a Moldovei

Onestiul, situat in inima pitoreasca a Moldovei, este un municipiu fascinant care ofera o calatorie captivanta prin istorie, traditii si frumusete naturala. Cu o populatie de peste 34.000 de locuitori, Onestiul se mandreste cu un trecut bogat, datand din secolul al XV-lea, cand a fost atestat documentar pentru prima data. Desi si-a castigat renumele de „Cetatea petrochimiei” in secolul al XX-lea, orasul are mult mai mult de oferit, fiind un adevarat tezaur al culturii si traditiilor moldovenesti.

O incursiune in trecutul fascinant al Onestiului

Numele Onesti isi are originea in figura primului sau proprietar, Oana, si a fost mentionat pentru prima data in 1458, cand Stefan cel Mare a daruit satul Manastirii Bistrita. De-a lungul secolelor, orasul a cunoscut o evolutie tumultoasa, fiind marcat de domniile Moldovei, incursiunile tataresti si influenta otomana. Odata cu secolul al XIX-lea, Onestiul a fost propulsat in modernitate, fiind construita prima scoala, prima fabrica si prima linie de cale ferata a orasului.

Un oras plin de viata si atractii diverse

Astazi, Onestiul este un oras modern si dinamic, care imbina armonios elementele istorice cu viata urbana contemporana. Vizitatorii au parte de o multitudine de atractii, de la monumente si muzee interesante la parcuri verzi si zone de agrement.

Atractii turistice si culturale de neratat:

 • Casa Memoriala „George Bacovia”:Dedicata vietii si operei unuia dintre cei mai importanti poeti romani, casa memoriala ofera o perspectiva unica asupra mediului in care a crescut si a creat Bacovia.
Imagine principala Casa Memoriala George Bacovia - Bacau
Sursa: https://www.directbooking.ro/
 • Parcul Central: Relaxeaza-te in acest spatiu verde, ideal pentru plimbari, picnicuri sau activitati recreative impreuna cu cei dragi.

   
 • Biserica Sfantul Nicolae:Lacas de cult fascinant, emblematic pentru arhitectura ortodoxa a secolului al XIX-lea, cu o istorie indelungata si picturi interioare valoroase.

  Parohia Onesti
  Sursa: https://protoieria-onesti.ro/
 • Rezervatia Naturala „Perchiu”:Exploraza acest sit de importanta comunitara, unde vei descoperi o natura vibranta, cu o diversitate impresionanta de plante si animale, multe dintre ele specii rare protejate.

   

Evenimente culturale si traditii locale

Onestiul este un oras care pastreaza cu sfintenie traditiile folclorice moldovenesti, oferind vizitatorilor ocazia de a participa la evenimente culturale captivante pe tot parcursul anului:

 • Festivalul International de Muzica „George Enescu”: Acest festival de renume aduce pe scena din Onesti muzicieni si orchestre de talie internationala, bucurand pasionatii de muzica clasica.
 • Targul mestesugarilor: Descopera arta traditionala si frumusetea mestesugurilor populare la acest targ anual, unde poti admira si achizitiona obiecte create cu migala de mestesugarii locali.
 • Sarbatori traditionale: Participa la sarbatorile de Craciun, de Paste sau la alte evenimente religioase si populare, pentru a experimenta autenticitatea obiceiurilor si spiritul comunitatii locale.

Degustati aromele bucatariei moldovenesti

Onestiul este o destinatie ideala si pentru savurarea preparatelor traditionale moldovenesti. Rasfatati-va papilele gustative in restaurantele din oras, unde veti putea degusta delicatese precum sarmale, ciorba de potroace, alivenci moldovenesti sau faimosii papanasi.

Informatii utile:

 • Cod postal: 601003–601159
 • Locatia: Judetul Bacau, Moldova, Romania
 • Distanta de Bucuresti: aproximativ 270 km
 • Transport: Onestiul este accesibil cu masina, trenul sau autobuzul.
 • Cazare: Onestiul ofera o varietate de optiuni de cazare, de la hoteluri la pensiuni si apartamente.

Sfaturi:

 • Degustati preparatele traditionale romanesti la unul dintre numeroasele restaurante din oras.
 • Faceti o excursie de o zi la Salina Slanic Moldova, o mina de sare veche cu proprietati curative.

Onestiul va asteapta cu bratele

Shares: