Geografie:

Comuna Scorteni, situata in judetul Bacau, se remarca prin diversitatea reliefului, format din terasele raului Tazlau si zone deluroase pitoresti. Clima temperat continentala, cu influente subcarpatice, confera zonei ierni geroase dar mai scurte, veri calduroase si toamne lungi. Temperatura medie anuala de 9,2°C ofera un cadru natural favorabil vietii si agriculturii.

Hidrografie:

  • Reteaua hidrografica: Elementul central al hidrografiei este raul Tazlau, care serpuieste la sud-vestul comunei, colectand apele paraului Boului si formand un bazin hidrografic important. Partea nord-estica are un bazin mai mic, cu vai ce dau nastere paraului Trebes, care se varsa in raul Bistrita.

  • Resurse de apa: Zona terasei raului Tazlau este bogata in ape de infiltrație, asigurand o sursa importanta de alimentare cu apa pentru localitatile din zona. Fantunile deschise, individuale sau de colectivitate, ating adancimi de 3-4,5 metri in aceasta zona. Pe de alta parte, zona deluroasa are resurse de apa subterane mai limitate, la adancimi variabile (4-8 m) si cu debit redus.

Raul Tazlau:

  • Un curs de apa semnificativ din judetul Bacau, cu o lungime de 103 km si un bazin hidrografic de 1.240 km². Izvoarele sale se afla in Muntii Stanisoara, la o altitudine de aproximativ 1.200 m, de unde coboara serpuit prin peisaje diverse.

  • Afluenti: Raul Tazlau aduna apele paraurilor Boului, Trebes, Valea Seaca si Valea Rece, formand un sistem hidrografic complex care dreneaza o regiune importanta din judetul Bacau.

  • Importanta: Raul Tazlau are un rol vital in viata comunei Scorteni, oferind apa potabila, resurse pentru agricultura si piscicultura, precum si un cadru natural pitoresc pentru agrement si relaxare.

Aspecte importante:

  • Constructii: Zona terasei raului Tazlau este favorabila constructiilor datorita stabilitatii terenului si capacitatii portante ridicate. Totusi, este recomandata o analiza geotehnica detaliata pentru a identifica zonele cu risc de inundatii sau instabilitate a terenului.

  • Fundare: In zona deluroasa, caracterizata de pante si relief variat, este esentiala realizarea de studii geotehnice detaliate pentru a stabili solutii de fundare adecvate fiecarui proiect de constructie. Presiunea conventionala de calcul pentru fundatii variaza intre 150 si 250 KPa, in functie de specificul zonei.

  • Riscuri naturale: Raul Tazlau poate prezenta un risc de inundatii, mai ales in zonele joase din lunca raului. Este importanta respectarea reglementarilor de constructie in zonele inundabile si adoptarea de masuri de protectie impotriva inundatiilor.

Concluzie:

Comuna Scorteni se bucura de o hidrografie bogata si variata, influentata de raul Tazlau. Cunoasterea detaliata a caracteristicilor geografice si hidrologice ale zonei este esentiala pentru dezvoltarea durabila a comunei, pentru protectia mediului si pentru asigurarea calitatii vietii locuitorilor.

Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.

Shares: