Asezare, Geografie si Demografie in Comuna Oituz
Comuna Oituz se situeaza in sud-vestul judetului Bacau, Romania, la granita cu judetul Covasna. Aceasta asezare pitoreasca se dezvolta in zona cursului superior al raului Oituz si se remarca prin caracteristicile sale geografice si demografice distincte.
Comuna Oituz are o geografie semnificativa in definirea sa. Ea este strabatuta de raul Oituz, care confera localitatii un cadru natural deosebit. Raul Oituz este alimentat de numeroși afluenți, precum paraul Caraslau, Ghergheanos, Brezoaia, Lesunt și Hatman, contribuind la crearea unui mediu inconjurător bogat in resurse acvatice si la formarea unui peisaj muntos frumos. Apele curgatoare si imprejurimile montane fac din Oituz un loc ideal pentru iubitorii de natura si activitati in aer liber.
Comuna Oituz este conectata la reteaua de drumuri nationale si judetene, fapt ce faciliteaza accesul si conexiunile cu alte localitati din apropiere. Soseaua nationala DN11 leaga Oituzul de orasul Onesti si Targu Secuiesc, deschizand porti catre regiuni importante din judet. De asemenea, soseaua judeteana DJ116 se ramifica la Oituz si ofera o alta ruta spre nord, catre localitati precum Pargaresti, Targu Ocna, si Barsanesti.
Demografia comunei Oituz adauga un alt nivel de diversitate si identitate. Conform recensamantului din 2021, populatia comunei numara 8.701 de locuitori, inregistrand o crestere fata de recensamantul anterior din 2011, cand erau inregistrati 8.152 de locuitori. Populatia majoritara este reprezentata de romani, cu 93,41% din total, in timp ce pentru 5,59% din locuitori nu se cunoaste apartenenta etnica.
Din perspectiva confesionala, comuna Oituz reflecta o comunitate predominant ortodoxa, cu 52,51% din populatie. Totusi, este important de mentionat prezenta semnificativa a comunitatii romano-catolice, care constituie 40,55% din populatie. Pentru 5,76% din locuitori, apartenenta confesionala ramane necunoscuta. Aceasta diversitate confesionala adauga un element de pluralism religios la comunitatea locala.
Astfel, comuna Oituz se remarca prin asezarea sa geografica intr-o zona montana frumoasa, strabatuta de raul Oituz si afluentii sai. Infrastructura de drumuri asigura conexiuni esentiale cu orasele inconjuratoare, in timp ce demografia diversificata reflecta o comunitate cu multiple aspecte culturale si religioase. Aceste caracteristici definitorii fac din comuna Oituz o asezare cu un farmec aparte in judetul Bacau, adaugand unicitate si bogatie istorica si culturala regiunii.
Comuna Oituz - Istorie
Comuna Oituz are o istorie este una plina de transformari si evenimente semnificative care au marcat evolutia sa din perioadele trecute pana in prezent. Aceste schimbari au influentat structura sa administrativa si identitatea locala, contribuind la definirea istoriei acestei asezari din judetul Bacau.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Grozesti si facea parte din plasa Trotus a judetului Bacau. Aceasta era formata din satele Grozesti, Ferastrau, Marginea si Calcai, cu un total de 3288 de locuitori si 867 de case. In cadrul comunei existau institutii importante pentru comunitatea locala, precum o scoala deschisa la Grozesti in 1865 si doua biserici, una ortodoxa si una catolica, ambele in satul Grozesti. De asemenea, in plasa Trotus exista si comuna Harja, care cuprindea satele Harja si Punctul Oituz, cu 853 de locuitori.
Comuna Harja dispunea si ea de o scoala mixta si o biserica construita in 1749. Principalul proprietar de terenuri in aceste comune era O.I. Negroponte. In acea perioada, satul Poiana Sarata era parte a comitatului Trei Scaune al Austro-Ungariei.
Anuarul Socec din 1925 mentioneaza ambele comune in aceeasi plasa si alcaturi, cu o populatie in crestere. Comuna Harja avea 828 de locuitori, iar comuna Grozesti numara 3537 de locuitori. Intre timp, satul Poiana Sarata, aflat sub administratie austro-ungara, a devenit comuna in plasa Targu Secuiesc a judetului Trei Scaune, cu 1157 de locuitori.
In 1931, comunele Harja si Grozesti au fost unificate sub numele de Oituz, cu resedinta in satul Grozesti. Cu toate acestea, ulterior, cele doua comune au fost din nou separate, marcand fluctuatiile din istoria lor administrativa.
In 1950, comunele Poiana Sarata, Harja si Grozesti au fost transferate raionului Targu Ocna din regiunea Bacau. Ulterior, comuna Poiana Sarata a fost desfiintata in 1966, iar satul sau a fost inclus in comuna Harja. In 1968, comunele Harja si Grozesti au fost transferate la judetul Bacau, care fusese reinfiintat, si au fost din nou comasate sub denumirea de Oituz. Acest proces a implicat si desfiintarea satelor Hatmani si Pistioaia, care au fost integrate in satele Oituz si Harja, respectiv.
Astfel, istoria comunei Oituz este marcata de schimbari administrative si transformari ale structurii sale geografice. Aceste evenimente au influentat parcursul istoric al acestei asezari si au contribuit la modelarea identitatii sale in cadrul judetului Bacau.
In concluzie, comuna Oituz din judetul Bacau se distinge prin asezarea sa geografica spectaculoasa, strabatuta de raul Oituz si inconjurata de zone montane, oferind un cadru natural frumos si oportunitati pentru activitati in aer liber. Demografia sa diversificata, cu majoritati etnice si religioase variate, adauga un element de bogatie culturala la comunitatea locala.
Istoria comunei Oituz este marcata de schimbari administrative care au influentat structura sa geografica si evolutia sa de-a lungul timpului. De la formarea sa initiala ca comuna Grozesti pana la separarea si reunificarea cu Harja, comuna Oituz a trecut prin numeroase transformari. Aceste evenimente au contribuit la definirea identitatii sale istorice in cadrul judetului Bacau.
Pentru mai multe informatii vizitati website-ul primariei.
Daca doriti sa aflati mai multe despre turismul din Romania, va recomandam articolele noastre despre statiunea Durau sau Cetatea Neamtului.
Sursa Imagini : primariaoituz.ro/